Aleksinac

Prvi „Razvigor” u čast Jovice Gavrilovića

Aleksinac će sutra biti domaćin prvog Festivala horova „Razvigor”, odnosno memorijala posvećenog profesoru Jovici Gavriloviću. Svečano otvaranje Festivala zakazano je za 14 sati i 45 minuta u Velikoj sali Doma kulture, dok će takmičenje horova početi 15 minuta kasnije. To je prvenstveno memorijalni festival posvećen profesoru Jovici Gavriloviću, svako će izvesti jednu obaveznu kompoziciju u njegovom aranžmanu i tri kompozicije po slobodnom izboru.

Na veliko iznenađenje organizatora prijavilo se 10 horova, odnosno tri dečija hora, tri ženska i četiri mešovita. Prvo takmičenje već je međunarodno, jer se pozivu odazvao i damski hor „Blagovest” iz Pomorja.

marina − Veoma je interesantan naziv festivala ‘Razvigor’ koji može da se višestruko shvati. Kao vetar koji razvija drveće u proleće i čini da sve cveta, tako i ovaj muzički razvigor koji će stvaralaštvo moga kolege i oca profesora Jovice Gavrilovića da odnese u sve krajeve Srbije, a kao što vidim i u inostranstvo. Zašto sam ja predložila organizatorima da se baš festival tako zove? To je jedna anegdota iz života moga oca kada je još bio u osnovnoj školi i glumio je Razvigor u školskoj priredbi. Imao je jedan plašt oko sebe i trčao je po bini kao pravi vetar, trudio se da izvede to maksimalno savršeno, kao što je i sve savršeno radio u životu, ali pošto su daske bile trule odjedanput je propao kroz daske i nije bilo Razvigora na zaprepašćenje učiteljice i svih ostalih u publici. To je nama bilo jako smešno i tu anegdotu sam ja iskoristila za naziv − rekla je prof. dr Marina Gavrilović, umetnički direktor Festivala i član žirija.

Razvigor Publika će moći da prati takmičenje sa balkona dva hora iz Vršca, Zrenjanina, Pančeva, Jagodine, Niša, Paraćina, Pomorja i Aleksinca, dok će članovi žirija, profesor doktor Milena Injac Sokolović, magistar Marko Jelenić i prof. dr Marina Gavrilović odlučivati ko će da dobije prvu, drugu i treću nagradu, zatim nagradu za najbolje izvedenu kompoziciju Jovice Gavrilovića, a takođe biće nagrađen i najbolji dirigent. Na mnogim festivalima se dodeljuje i „Gran pri”, to je u stvari jedna nagrada za najbolje izveden program. Međutim, u Aleksincu će biti dodeljeno priznanje pod nazivom Velika nagrada.

Organizatori „Razvigora” su Centar za kulturu i umetnost Aleksinac i Osnovna muzička škola „Vladimir Đorđević”, dok je saradnik u realizaiciji Udruženje ,,Pevnica”. Pokrovitelj Festivala horova je Opština Aleksinac.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen − nine =