Aleksinac

Први „Развигор” у част Јовице Гавриловића

Алексинац ће сутра бити домаћин првог Фестивала хорова „Развигор”, односно меморијала посвећеног професору Јовици Гавриловићу. Свечано отварање Фестивала заказано је за 14 сати и 45 минута у Великој сали Дома културе, док ће такмичење хорова почети 15 минута касније. То је првенствено меморијални фестивал посвећен професору Јовици Гавриловићу, свако ће извести једну обавезну композицију у његовом аранжману и три композиције по слободном избору.

На велико изненађење организатора пријавило се 10 хорова, односно три дечија хора, три женска и четири мешовита. Прво такмичење већ је међународно, јер се позиву одазвао и дамски хор „Благовест” из Поморја.

marina − Веома је интересантан назив фестивала ‘Развигор’ који може да се вишеструко схвати. Као ветар који развија дрвеће у пролеће и чини да све цвета, тако и овај музички развигор који ће стваралаштво мога колеге и оца професора Јовице Гавриловића да однесе у све крајеве Србије, а као што видим и у иностранство. Зашто сам ја предложила организаторима да се баш фестивал тако зове? То је једна анегдота из живота мога оца када је још био у основној школи и глумио је Развигор у школској приредби. Имао је један плашт око себе и трчао је по бини као прави ветар, трудио се да изведе то максимално савршено, као што је и све савршено радио у животу, али пошто су даске биле труле одједанпут је пропао кроз даске и није било Развигора на запрепашћење учитељице и свих осталих у публици. То је нама било јако смешно и ту анегдоту сам ја искористила за назив − рекла је проф. др Марина Гавриловић, уметнички директор Фестивала и члан жирија.

Razvigor Публика ће моћи да прати такмичење са балкона два хора из Вршца, Зрењанина, Панчева, Јагодине, Ниша, Параћина, Поморја и Алексинца, док ће чланови жирија, професор доктор Милена Ињац Соколовић, магистар Марко Јеленић и проф. др Марина Гавриловић одлучивати ко ће да добије прву, другу и трећу награду, затим награду за најбоље изведену композицију Јовице Гавриловића, а такође биће награђен и најбољи диригент. На многим фестивалима се додељује и „Гран при”, то је у ствари једна награда за најбоље изведен програм. Међутим, у Алексинцу ће бити додељено признање под називом Велика награда.

Организатори „Развигора” су Центар за културу и уметност Алексинац и Основна музичка школа „Владимир Ђорђевић”, док је сарадник у реализаицији Удружење ,,Певница”. Покровитељ Фестивала хорова је Општина Алексинац.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 + 12 =