Projektil u Mozgovu

Projektil iz Mozgova „pogodio” Pasuljanske livade

U rejonu sela Mozgova ovog vikenda, tačnije u subotu, izvedeno je gađanje koje su u Ministarstvu odbrane opisali kao istorijski trenutak, jer je prvi put od 1991. godine ispaljen projektil dometa 40 kilometara. Opitno gađanje iz samohodne top-haubice „nora” zajedno su izveli pripadnici Mešovite artiljerijske brigade i Tehničkog opitnog centra i stručnjaci iz firme „Jugoimport SDPR”, a cilj se nalazio na Pasuljanskim livadama.

Projektil u MozgovuGađanju je, prema saopštenju ministarstva, prisustvovao i ministar Aleksandar Vulin, rekavši da Vojska Srbije na ovaj način osvaja i ono što je nekada imala.

‒ Ovo je za nas istorijski dan i pokazalo se da smo u stanju da povratimo sposobnosti koje smo nekada imali – rekao je Vulin.

On je dodao da je veoma mali broj zemalja na svetu koje su u stanju da prave i oruđe i municiju koju to oruđe koristi.

‒ Naša zemlja pokazuje da je sačuvala Odbrambenu industriju Srbije i da Vojska Srbije ima na koga da se osloni, kao i da je u stanju da parira bilo kojoj svetskoj sili kada su u pitanju artiljerija i dalekometni artiljerijski projektili ‒ poručio je ministar odbrane. 

Projektil u Mozgovu

Po rečima pomoćnika u Ministarstvu odbrane Nenada Miloradovića, Srbija je jedna od retkih zemalja, među 10 u svetu, koje imaju mogućnost da razvijaju ovakvu vrstu dalekometnih artiljerijskih sistema, oruđa i municije i sistema za upravljanje vatrom.

Kako je saopšteno ovom prilikom, gađanje na dometima od 40 kilometara do sada je realizovano samo u zemljama u kojima je Srbija izvozila ove sisteme.

Projektil u Mozgovu

Fotografije preuzete sa sajta Ministarstva odbrane 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × 3 =