Projekat USPEŠNE za bolji uspeh Ražanjki

U prostorijama Opštine Ražanj u petak je održana prezentacija projekta „Unapređenje i stvaranje poslovnih i ekonomskih šansi za nastupajuću eru”, skraćeno USPEŠNE. Ovaj projekat opština Ražanj sprovodi u potpunosti iz sredstava kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, a cilj je da žene iz višestruko marginalizovanih grupa lakše dođu do posla.

− Opština Ražanj ima neke alarmantne podatke što se tiče demografije i stanja zaposlenosti žena. Prosečna starost žena u opštini Ražanj je 50,3 godine, od ukupno nepismenog stanovništva skoro 89% su žene, a na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, prema podacima koji su prikupljeni za projekat, bilo je 45 procenata nezaposlenih žena od ukupno evidentiranih lica. Tako da smo krenuli u neku proaktivnu politiku da više ne zbrinjavamo samo stanovnike koji ne mogu da se brinu sami o sebi, nego da probamo da im omogućimo i da im damo alate u ruke da probaju da sami sebi omoguće i nešto stvore − rekla je Vesna Živković, samostalni savetnik u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i napomenula da su krenuli od žena, jer su one u najranjivijoj poziciji, uglavnom su vezane za domaćinstvo i bez kvalifikacija, pa im je izuzetno teško da nađu formalno zaposlenje. 

Jedan od poslednjih sprovedenih projekata, koji je finansiralo Ministarstvo inostranih poslova Republike Slovenije, počeo je sa osnaživanjem žena sa sela, pružanjem određenih vrsta obuka. Te obuke prošlo je 60 žena, dodeljena su im podsticajna sredstva u opremi. U daljem razvoju poslovnih ideja projekat USPEŠNE je usmeren na to da ženama omogući da svoje poslovne ideje plasiraju i da ih razvijaju nevezano za formalne načine poslovanja, marketinga i prodaje.

− Mi smo pokušali da smislimo neke korake koji će našim ženama preduzetnicama i poljoprivrednicama, pretežno članicama i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava, omogućiti da marketing i prodaju vrše preko interneta. Projekat je uspešno formirao nekoliko različitih aktivnosti, od kojih je jedna obuka za povećanje informacione i informatičke pismenosti. Drugi korak je umrežavanje naših žena sa drugim ženama iz Srbije koje se bave sličnim poslovima i povećanje vidljivosti, kako naših korisnica, tako i same opštine − kazala je Živković. 

U sklopu aktivnosti, predviđena je i izrada veb prezentacije na kojoj će svaka žena moći da predstavi svoje proizvode i svoju poslovnu ideju, a obuke će omogućiti upoznavanje sa redovnim sredstvima elektronske komunikacije, osnovnog rada na računaru, interneta i elektronske pošte. Drugi deo obuke je predviđen kao konkretna obuka za rad na toj platformi, eventualno u nekoj skorijoj budućnosti i onlajn šopu. Kao krajnji rezultat predviđeno je da bude unapređeno poslovno okruženje i načini poslovanja žena na teritoriji opštine Ražanj.

Projekat je počeo krajem juna i plan je da traje četiri meseca, mada je kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj omogućio da do kraja godine sprovedu sve aktivnosti. Planirano je da 20 žena učestvuje u projektu, a u opštini Ražanj se nadaju da će odziv biti veći.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × 4 =