Пројекат УСПЕШНЕ за бољи успех Ражањки

У просторијама Општине Ражањ у петак је одржана презентација пројекта „Унапређење и стварање пословних и економских шанси за наступајућу еру”, скраћено УСПЕШНЕ. Овај пројекат општина Ражањ спроводи у потпуности из средстава кабинета министра за иновације и технолошки развој, а циљ је да жене из вишеструко маргинализованих група лакше дођу до посла.

− Општина Ражањ има неке алармантне податке што се тиче демографије и стања запослености жена. Просечна старост жена у општини Ражањ је 50,3 године, од укупно неписменог становништва скоро 89% су жене, а на евиденцији Националне службе за запошљавање, према подацима који су прикупљени за пројекат, било је 45 процената незапослених жена од укупно евидентираних лица. Тако да смо кренули у неку проактивну политику да више не збрињавамо само становнике који не могу да се брину сами о себи, него да пробамо да им омогућимо и да им дамо алате у руке да пробају да сами себи омогуће и нешто створе − рекла је Весна Живковић, самостални саветник у Канцеларији за локални економски развој и напоменула да су кренули од жена, јер су оне у најрањивијој позицији, углавном су везане за домаћинство и без квалификација, па им је изузетно тешко да нађу формално запослење. 

Један од последњих спроведених пројеката, који је финансирало Министарство иностраних послова Републике Словеније, почео је са оснаживањем жена са села, пружањем одређених врста обука. Те обуке прошло је 60 жена, додељена су им подстицајна средства у опреми. У даљем развоју пословних идеја пројекат УСПЕШНЕ је усмерен на то да женама омогући да своје пословне идеје пласирају и да их развијају невезано за формалне начине пословања, маркетинга и продаје.

− Ми смо покушали да смислимо неке кораке који ће нашим женама предузетницама и пољопривредницама, претежно чланицама и носиоцима пољопривредних газдинстава, омогућити да маркетинг и продају врше преко интернета. Пројекат је успешно формирао неколико различитих активности, од којих је једна обука за повећање информационе и информатичке писмености. Други корак је умрежавање наших жена са другим женама из Србије које се баве сличним пословима и повећање видљивости, како наших корисница, тако и саме општине − казала је Живковић. 

У склопу активности, предвиђена је и израда веб презентације на којој ће свака жена моћи да представи своје производе и своју пословну идеју, а обуке ће омогућити упознавање са редовним средствима електронске комуникације, основног рада на рачунару, интернета и електронске поште. Други део обуке је предвиђен као конкретна обука за рад на тој платформи, евентуално у некој скоријој будућности и онлајн шопу. Као крајњи резултат предвиђено је да буде унапређено пословно окружење и начини пословања жена на територији општине Ражањ.

Пројекат је почео крајем јуна и план је да траје четири месеца, мада је кабинет министра за иновације и технолошки развој омогућио да до краја године спроведу све активности. Планирано је да 20 жена учествује у пројекту, а у општини Ражањ се надају да ће одзив бити већи.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 4 =