Pripajanje škole u Subotincu pod znakom pitanja

Na samom početku današnje sednice opštinske skupštine sa dnevnog reda je povučena tačka koja se ticala razmatranja Predloga odluke o mreži javnih osnovnih škola kojim je predviđeno da Osnovna škola „Sveti Sava” u Subotincu izgubi status matične škole, a umesto nje pred odbornicama se našao Predlog Radnog tima za izradu ovog dokumenta kojim se odustaje od planiranog pripajanja subotinačke osmoletke Osnovnoj školi „Vožd Karađorđe”. Ovaj predlog je usvojen na jutrošnjoj sednici Opštinskog veća nakon čega je prosleđen skupštini.

U obrazloženju Predloga Radnog tima se navodi da je nakon peticije meštana Subotinca, Bovna i Mozgova donet zaključak da se odustaje od predloženog pripajanja OŠ „Sveti Sava” i izdvojenih odeljenja gradskoj školi „Vožd Karađorđe”. Od Školske uprave i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je zatraženo da još jednom preispitaju svoje mišljenje o davanju saglasnosti na Odluku o mreži javnih osnovnih škola.

Informišući odbornike o aktivnostima između dve sednice, predsednik opštine Nenad Stanković je između ostalog spomenuo i radove na asfaltiranju puta Žitkovac – Donji Adrovac, odnosno Solunske ulice koje usporava kišni period, kao i to da je izabran izvođač radova za izgradnju vodopropusta na Suhotničkom potoku koji spaja Žitkovac i Prćilovicu.

Osvrnuvši se na događanja oko seče drvoreda u glavnoj ulici u delu koji će biti pešačka zona, predsednik Stanković je napomenuo da je pre seče stabala zatraženo mišljenje Šumarskog instituta o svakom stablu i pokazalo se da su ona morala biti uklonjena, dok će preostalo drveće biti preseljeno na neke druge lokacije. Govoreći o rokovima za završetak šetališta, Stanković je izrazio nadu da bi bilo dobro da radovi koji su počeli na letnjeg Svetog Nikolu budu završeni 19. decembra kada se slavi zimski Sveti Nikola. Što se radova na postavljanju atmosferske kanalizacije u ulici Lele Popović tiče oni se, prema rečima prvog čoveka opštine, privode kraju a nakon toga su na potezu Putevi Srbije koji su zaduženi za rekonstrukciju ove frekventne saobraćajnice.

Reagujući na izlaganje predsednika Stankovića, Ivan Dimić iz DSS-a je i ovog puta ponovio svoje neslaganje sa rekonstrukcijom glavne ulice dodajući da je tender „napumpan” za 30 odsto od stvarne cene i da će sve to platiti građani opštine. Osvrnuvši se na seču stabala koja je izazvala veliku medijsku pažnju, Dimić je naglasio da je sporno što su drveće posekli radnici „Komunalnih usluga” i to bez prethodnog naloga lokalne samouprave. To što je nalog potpisan naknadno ali sa ranijim datumom, Dimić je nazvao falsifikovanjem službene isprave i zatražio da se preispita čija je to odgovornost. I ovog puta odbornici Bratislav Disić i Svetomir Milanović su zamerili da se malo obraća pažnja na seoska područja i evidentne probleme i predložili nešto pravičniju raspodelu sredstava iz opštinskog budžeta.

SO

U nastavku sednice odbornici su usvojili Operativni plan odbrane od poplava na teritoriji opštine za vode drugog reda, minimalnu naknadu za rad prinudnog upravnika u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama kao i predloženu mrežu PU „Lane“.

Nakon Opštinskog veća i odbornici su usvojili uvećane učeničke i studentske stipendije koje obezbeđuje lokalna samouprava.

Na predlog o dodeli javnih priznanja zamerke nisu imali odbornici iz redova opozicije, a Ivan Dimić je čak i pohvalio to što među dobitnicima novčanih nagrada nema direktora javnih preduzeća i ustanova što je bio slučaj ranijih godina.

Jedno od odborničkih pitanja koje je postavio Dimić bilo je u vezi sa sve većim brojem automobila bez tablica koji su danima parkirani u glavnoj ulici koja je po njemu postala auto-pijaca. Dimić je postavio i pitanje korišćenja službenih automobila u privatne svrhe i apelovao na MUP, ali i na lokalnu samoupravu da se što pre dođe do otkrivanja nalogodavaca za paljenje automobila dr Dušana Ostojića.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

10 − three =