Припајање школе у Суботинцу под знаком питања

На самом почетку данашње седнице општинске скупштине са дневног реда је повучена тачка која се тицала разматрања Предлога одлуке о мрежи јавних основних школа којим је предвиђено да Основна школа „Свети Сава” у Суботинцу изгуби статус матичне школе, а уместо ње пред одборницама се нашао Предлог Радног тима за израду овог документа којим се одустаје од планираног припајања суботиначке осмолетке Основној школи „Вожд Карађорђе”. Овај предлог је усвојен на јутрошњој седници Општинског већа након чега је прослеђен скупштини.

У образложењу Предлога Радног тима се наводи да је након петиције мештана Суботинца, Бовна и Мозгова донет закључак да се одустаје од предложеног припајања ОШ „Свети Сава” и издвојених одељења градској школи „Вожд Карађорђе”. Од Школске управе и Министарства просвете, науке и технолошког развоја је затражено да још једном преиспитају своје мишљење о давању сагласности на Одлуку о мрежи јавних основних школа.

Информишући одборнике о активностима између две седнице, председник општине Ненад Станковић је између осталог споменуо и радове на асфалтирању пута Житковац – Доњи Адровац, односно Солунске улице које успорава кишни период, као и то да је изабран извођач радова за изградњу водопропуста на Сухотничком потоку који спаја Житковац и Прћиловицу.

Осврнувши се на догађања око сече дрвореда у главној улици у делу који ће бити пешачка зона, председник Станковић је напоменуо да је пре сече стабала затражено мишљење Шумарског института о сваком стаблу и показало се да су она морала бити уклоњена, док ће преостало дрвеће бити пресељено на неке друге локације. Говорећи о роковима за завршетак шеталишта, Станковић је изразио наду да би било добро да радови који су почели на летњег Светог Николу буду завршени 19. децембра када се слави зимски Свети Никола. Што се радова на постављању атмосферске канализације у улици Леле Поповић тиче они се, према речима првог човека општине, приводе крају а након тога су на потезу Путеви Србије који су задужени за реконструкцију ове фреквентне саобраћајнице.

Реагујући на излагање председника Станковића, Иван Димић из ДСС-а је и овог пута поновио своје неслагање са реконструкцијом главне улице додајући да је тендер „напумпан” за 30 одсто од стварне цене и да ће све то платити грађани општине. Осврнувши се на сечу стабала која је изазвала велику медијску пажњу, Димић је нагласио да је спорно што су дрвеће посекли радници „Комуналних услуга” и то без претходног налога локалне самоуправе. То што је налог потписан накнадно али са ранијим датумом, Димић је назвао фалсификовањем службене исправе и затражио да се преиспита чија је то одговорност. И овог пута одборници Братислав Дисић и Светомир Милановић су замерили да се мало обраћа пажња на сеоска подручја и евидентне проблеме и предложили нешто правичнију расподелу средстава из општинског буџета.

SO

У наставку седнице одборници су усвојили Оперативни план одбране од поплава на територији општине за воде другог реда, минималну накнаду за рад принудног управника у стамбеним и стамбено-пословним зградама као и предложену мрежу ПУ „Лане“.

Након Општинског већа и одборници су усвојили увећане ученичке и студентске стипендије које обезбеђује локална самоуправа.

На предлог о додели јавних признања замерке нису имали одборници из редова опозиције, а Иван Димић је чак и похвалио то што међу добитницима новчаних награда нема директора јавних предузећа и установа што је био случај ранијих година.

Једно од одборничких питања које је поставио Димић било је у вези са све већим бројем аутомобила без таблица који су данима паркирани у главној улици која је по њему постала ауто-пијаца. Димић је поставио и питање коришћења службених аутомобила у приватне сврхе и апеловао на МУП, али и на локалну самоуправу да се што пре дође до откривања налогодаваца за паљење аутомобила др Душана Остојића.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + 2 =