Princeza Katarina: Iako nije srpski običaj, tražite šta vam je potrebno

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina posetili su danas Aleksinac povodom donacije koja je iz Fonda Njenog kraljevskog visočanstva nedavno uručena Opštoj bolnici u Aleksincu. Aleksinčani su od Karađorđevića dobili osam kreveta za intenzivnu negu u vrednosti od dvadeset i po hiljada evra.

Princeza Katarina i prestolonaslednik Aleksandar malo pre podneva stigli su u Opštu bolnicu u Aleksincu, gde su ih dočekali zdravstveni radnici predvođeni direktorom bolnice Goranom Vidićem i predstavnici lokalne samouprave na čelu sa predsednikom Nenadom Stankovićem.

Osam modernih kreveta za intenzivnu negu, opremljenih elektronikom za merenje svih važnih parametara pacijenta, u aleksinačku bolncu stigli su iz grada Denvera u državi Kolorado. Princeza Katarina rekla je ovom prilikom da će nastojati da obezbede još aparata i medicinske opreme, ali da očekuje od zdravstvenih radnika u Srbiji da sami traže šta im je potrebno.

‒ Potrebno je da znam šta treba da imate. Znam da u Srbiji nije običaj da se traži, ali ako ne tražite ne znam šta vam je potrebno. Vi tražite za pacijente, a ne za sebe – rekla je princeza. 

Reagujući na ovu poruku princeze Katarine, rukovodstvo aleksinačke bolnice odmah je uručilo spisak potrebne opreme, uz šaljivi komentar direktora da su ga ranije pripremili za svaki slučaj.

U nastavku obraćanja princeza Katarina dodala je da su zdravstveni radnici ponos ove zemlje i da zaslužuju veliku zahvalnost i pomoć.

‒ Zdravstvo je u fokusu moje humanitarne fondacije i tako će biti i u budućnosti. Znanje i oprema su važni za vrhunske rezultate u medicini i želim da naši lekari imaju sve potrebne uslovi. Bila je teška situacija u Srbiji, ali sada imamo mir i bolju budućnost – dodala je princeza Katarina. 

Predsednica Fonda Njenog kraljevskog visočanstva neretko u posetu objektima i ustanovama u koje donira dolazi sama. Ovoga puta je doputovala u pratnji svog supruga prestolonaslednika Aleksandra jer, kako je rekla, on je izrazio želju da poseti Aleksinac.

‒ Veoma mi je drago što sam danas u Aleksincu, izuzetno sam ponosan na rad Fonda moje supruge koja pomaže obrazovnim i zdravstvenim ustanovama Srbije. Moja porodica ima dugu tradiciju humanitarnog rada i srećan sam što tu tradiciju nastavlja moja supruga. Nastavićemo da pomažemo svima kojima je pomoć potrebna – rekao je prestolonaslednik. 

Direktor Opšte bolnice Goran Vidić istakao je da je ova donacija pun pogodak i da predstavlja višu klasu medicinske opreme koju su aleksinački lekari ranije mogli da vide samo u drugim, savremeno opremljenim bolnicama.

‒ Donacija koju je kraljevska porodica učinila za ovu bolnicu je izuzetno velika. Ovakvi pokloni dobijaju se samo od prijatelja. Mi nismo u situaciji da ovakve krevete sami obezbedimo. Ministarstvo kada daje opremu, daje ono što je zaista neophodno. Ovo je viši standard – rekao je Vidić, i pozvao bračni par Karađorđević da budu gosti aleksinačke ustanove i kada ne uručuju poklone, uz obrazloženje da donose dobru atmosferu. 

 

Zahvaljujući se kraljevskom paru na donaciji, predsednik Nenad Stanković podsetio je da ovo nije prva donacija kraljevske porodice Aleksincu i izrazio je nadu da neće biti poslednja.
Karađorđevići su tokom posete obišli Odeljenje hirurgije i Interne medicine gde su postavljeni novi kreveti. Prilikom obilaska pozdravili su pacijente i razgovarali sa njima.

Fotografije možete pogledati na Fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 + 17 =