Принцеза Катарина: Иако није српски обичај, тражите шта вам је потребно

Престолонаследник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина посетили су данас Алексинац поводом донације која је из Фонда Њеног краљевског височанства недавно уручена Општој болници у Алексинцу. Алексинчани су од Карађорђевића добили осам кревета за интензивну негу у вредности од двадесет и по хиљада евра.

Принцеза Катарина и престолонаследник Александар мало пре поднева стигли су у Општу болницу у Алексинцу, где су их дочекали здравствени радници предвођени директором болнице Гораном Видићем и представници локалне самоуправе на челу са председником Ненадом Станковићем.

Осам модерних кревета за интензивну негу, опремљених електроником за мерење свих важних параметара пацијента, у алексиначку болнцу стигли су из града Денвера у држави Колорадо. Принцеза Катарина рекла је овом приликом да ће настојати да обезбеде још апарата и медицинске опреме, али да очекује од здравствених радника у Србији да сами траже шта им је потребно.

‒ Потребно је да знам шта треба да имате. Знам да у Србији није обичај да се тражи, али ако не тражите не знам шта вам је потребно. Ви тражите за пацијенте, а не за себе – рекла је принцеза. 

Реагујући на ову поруку принцезе Катарине, руководство алексиначке болнице одмах је уручило списак потребне опреме, уз шаљиви коментар директора да су га раније припремили за сваки случај.

У наставку обраћања принцеза Катарина додала је да су здравствени радници понос ове земље и да заслужују велику захвалност и помоћ.

‒ Здравство је у фокусу моје хуманитарне фондације и тако ће бити и у будућности. Знање и опрема су важни за врхунске резултате у медицини и желим да наши лекари имају све потребне услови. Била је тешка ситуација у Србији, али сада имамо мир и бољу будућност – додала је принцеза Катарина. 

Председница Фонда Њеног краљевског височанства неретко у посету објектима и установама у које донира долази сама. Овога пута је допутовала у пратњи свог супруга престолонаследника Александра јер, како је рекла, он је изразио жељу да посети Алексинац.

‒ Веома ми је драго што сам данас у Алексинцу, изузетно сам поносан на рад Фонда моје супруге која помаже образовним и здравственим установама Србије. Моја породица има дугу традицију хуманитарног рада и срећан сам што ту традицију наставља моја супруга. Наставићемо да помажемо свима којима је помоћ потребна – рекао је престолонаследник. 

Директор Опште болнице Горан Видић истакао је да је ова донација пун погодак и да представља вишу класу медицинске опреме коју су алексиначки лекари раније могли да виде само у другим, савремено опремљеним болницама.

‒ Донација коју је краљевска породица учинила за ову болницу је изузетно велика. Овакви поклони добијају се само од пријатеља. Ми нисмо у ситуацији да овакве кревете сами обезбедимо. Министарство када даје опрему, даје оно што је заиста неопходно. Ово је виши стандард – рекао је Видић, и позвао брачни пар Карађорђевић да буду гости алексиначке установе и када не уручују поклоне, уз образложење да доносе добру атмосферу. 

 

Захваљујући се краљевском пару на донацији, председник Ненад Станковић подсетио је да ово није прва донација краљевске породице Алексинцу и изразио је наду да неће бити последња.
Карађорђевићи су током посете обишли Одељење хирургије и Интерне медицине где су постављени нови кревети. Приликом обиласка поздравили су пацијенте и разговарали са њима.

Фотографије можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + nineteen =