Stablo

Preventivna zaštita voća pre padavina

Na području Nišavskog okruga, u zavisnosti od lokaliteta i sorte, koštičave voćne vrste se nalaze u fazi od prvih otvorenih cvetova do faze punog cvetanja, a negde kod breskve počinju i latice da opadaju. Što se tiče jabučastih voćnih vrsta, kruška se nalazi u početnim fazama cvetanja do punog cvetanja, a kod jabuke su vidljivi cvetni pupoljci koji su još uvek zatvoreni.

Faza cvetanja je najosetljivija faza što se tiče koštičavog voća kad je u pitanju monilija laksa. To je bolest koja prouzrokuje sušenje cvetova i grančica kod koštičavog voća, a infekcija dolazi kroz otvorene cvetove, odnosno preciznije kroz žig i stubić tučka.

Kako su za naredni period najavljene padavine, stručnjaci iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Niš savetuju poljoprivrednim proizvođačima da obavezno urade preventivni tretman što se tiče patogena. Kod breskve, višnje i šljive mogu uraditi tretman preparatima na bazi ciprodinila u dozvoljenoj koncentraciji po uputstvo proizvođača i preparatima na bazi prohloroza.

Ovo su takođe osetljive faze i kod jabučastih voćnih vrsta, pogotovo kod kruške kada je otvoren cvet na prouzrokovača bakterije plamenjače. Voćarima iz stručne službe preporučuju tretman preparatima na bazi bakarhidroksida, ali u nešto nižim, odnosno 10 puta nižim koncentracijama nego kod zimskog tretman, a mogu da koriste i preparate na bazi fosetilaluminijuma u cvetanju. Što se tiče zaštite lisne mase od prouzrokovača čađave krastavosti kruške, proizvođačima preporučuju primenu preparata na bazi mankozeba.

Kod jabuke je takođe prisutan infektivni potencijal, odnosno u prezimelom lišću ima uslova za razvoj infekcije, pogotovu uz najavljene padavine. U zasadima gde ima registrovanih simptoma pepelnice stručnjaci preporučuju kombinaciju sistemičnih i kontaktnih fungicida, odnosno preparatima na bazi pirimetanila i ditianona, a primenu preparata na bazi metildinokapa, samo kod osetljivih sorti i ako u zasadu ima prisutnih simptoma.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 − seventeen =