Stablo

Превентивна заштита воћа пре падавина

На подручју Нишавског округа, у зависности од локалитета и сорте, коштичаве воћне врсте се налазе у фази од првих отворених цветова до фазе пуног цветања, а негде код брескве почињу и латице да опадају. Што се тиче јабучастих воћних врста, крушка се налази у почетним фазама цветања до пуног цветања, а код јабуке су видљиви цветни пупољци који су још увек затворени.

Фаза цветања је најосетљивија фаза што се тиче коштичавог воћа кад је у питању монилија лакса. То је болест која проузрокује сушење цветова и гранчица код коштичавог воћа, а инфекција долази кроз отворене цветове, односно прецизније кроз жиг и стубић тучка.

Како су за наредни период најављене падавине, стручњаци из Пољопривредно саветодавне и стручне службе Ниш саветују пољопривредним произвођачима да обавезно ураде превентивни третман што се тиче патогена. Код брескве, вишње и шљиве могу урадити третман препаратима на бази ципродинила у дозвољеној концентрацији по упутство произвођача и препаратима на бази прохлорoза.

Ово су такође осетљиве фазе и код јабучастих воћних врста, поготово код крушке када је отворен цвет на проузроковача бактерије пламењаче. Воћарима из стручне службе препоручују третман препаратима на бази бакархидроксида, али у нешто нижим, односно 10 пута нижим концентрацијама него код зимског третман, а могу да користе и препарате на бази фосетилалуминијума у цветању. Што се тиче заштите лисне масе од проузроковача чађаве краставости крушке, произвођачима препоручују примену препарата на бази манкозеба.

Код јабуке је такође присутан инфективни потенцијал, односно у презимелом лишћу има услова за развој инфекције, поготову уз најављене падавине. У засадима где има регистрованих симптома пепелнице стручњаци препоручују комбинацију системичних и контактних фунгицида, односно препаратима на бази пириметанила и дитианона, а примену препарата на бази метилдинокапа, само код осетљивих сорти и ако у засаду има присутних симптома.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four − three =