Poštari ne nose državnu pomoć?

Narodna banka Srbije donela je danas instrukciju o načinu isplate jednokratne pomoći od 100 evra građanima koji zbog zdravstvenih razloga ili starosti nisu u mogućnosti da na šalterima banaka ili pošta podignu ovu pomoć koju im je obezbedila država.

Prema ovoj instrukciji, banka je dužna da u svojim prostorijama omogući isplatu novčanih sredstava sa posebnog namenskog računa ovlašćenom licu, na osnovu jednokratnog punomoćja koje izdaje korisnik sredstava. Ovo se odnosi i na penzionere kojima poštar donosi penzije na kućnu adresu, a koji ne mogu zbog zdravstvenih razloga, ili zbog starosti da dolaze do šaltera banaka ili pošta i podignu novac.

Kako je objašnjeno, punomoćje se može dati alternativno na obrascu koji je odštampan uz instrukciju, u formi koju utvrdi banka ili u slobodnoj formi, i u tom slučaju punomoćje obavezno sadrži podatke iz tog obrasca i ne mora biti overeno kod notara.

Da bi se sprečile prevare i zloupotrebe, predviđeno je da banka može korišćenjem sredstava za komunikaciju na daljinu proveriti s korisnikom autentičnost punomoćja, kao i kontakt podatke ovlašćenog lica. Recimo, pozivanjem broja telefona ovlašćenog lica po punomoćju u prisustvu službenika banke.

Za korisnike koji su lišeni poslovne sposobnostni, odnosno za lica koja ne mogu samostalno da raspolažu novčanim sredstvima jednokratne novčane pomoći, isplata se obavlja ovlašćenom licu na osnovu uvida u javnu ispravu kojom se dokazuje ovlašćenje za raspolaganje odgovarajućom imovinom tog korisnika, a prilikom isplate na uvid se dostavljaju i lična dokumenta ovlašćenog lica i korisnika.

Ova instrukcija će, kažu u Narodnoj banci Srbije, važiti narednih mesec dana, dakle od danas do 20. juna.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 2 =