Поштари не носе државну помоћ?

Народна банка Србије донела је данас инструкцију о начину исплате једнократне помоћи од 100 евра грађанима који због здравствених разлога или старости нису у могућности да на шалтерима банака или пошта подигну ову помоћ коју им је обезбедила држава.

Према овој инструкцији, банка је дужна да у својим просторијама омогући исплату новчаних средстава са посебног наменског рачуна овлашћеном лицу, на основу једнократног пуномоћја које издаје корисник средстава. Ово се односи и на пензионере којима поштар доноси пензије на кућну адресу, а који не могу због здравствених разлога, или због старости да долазе до шалтера банака или пошта и подигну новац.

Како је објашњено, пуномоћје се може дати алтернативно на обрасцу који је одштампан уз инструкцију, у форми коју утврди банка или у слободној форми, и у том случају пуномоћје обавезно садржи податке из тог обрасца и не мора бити оверено код нотара.

Да би се спречиле преваре и злоупотребе, предвиђено је да банка може коришћењем средстава за комуникацију на даљину проверити с корисником аутентичност пуномоћја, као и контакт податке овлашћеног лица. Рецимо, позивањем броја телефона овлашћеног лица по пуномоћју у присуству службеника банке.

За кориснике који су лишени пословне способностни, односно за лица која не могу самостално да располажу новчаним средствима једнократне новчане помоћи, исплата се обавља овлашћеном лицу на основу увида у јавну исправу којом се доказује овлашћење за располагање одговарајућом имовином тог корисника, а приликом исплате на увид се достављају и лична документа овлашћеног лица и корисника.

Ова инструкција ће, кажу у Народној банци Србије, важити наредних месец дана, дакле од данас до 20. јуна.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + 17 =