poljoprivreda_uopsteno_foto

Ponovo raspisani konkursi za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje

S obzirom da poljoprivrednici nisu iskoristili sva podsticajna sredstva iz opštinskog budžeta, Fond za razvoj poljoprivrede raspisao je novi javni poziv za subvencionisanje ove proizvodnje. Ponovljeni konkurs obuhvata subvencije podeljene u četiri kategorije, a prijava kandidata počela je danas i trajaće do 8. septembra ove godine.

poljoprivreda_uopsteno_fotoPrvim javnim pozivom deliće se sredstva za nabavku mehanizacije i opreme za setvu, sadnju, zaštitu bilja i navodnjavanje, odnosno odvodnjavanje. Finansiraće se i voćarska i vinogradarska proizvodnja, proizvodnja sadnog materijala, povrtarska proizvodnja, uključujući proizvodnju rasada i cvećarstvo na otvorenom polju. Novca će biti i za nabavku mehanizacije za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju, mehanizacije za setvu i rasađivanje rasada, kao i prskalica i atomizera, protivgradnih mreža i prateće opreme, zaštitinih folija, agrotekstila.

Drugi javni poziv odnosi se na izgradnju staklenika i plastenika sa svom pratećom opremom – cevima i folijama, sistemima za navodnjavanje, zagrevanje i veštačko osvetljenje, i đubrenje veštačkim đubrivima, nabavku alata za povrtarsku i proizvodnju jagodičastog voća, kao i rasadničku proizvodnju i cvećarstvo u zaštićenom i poluzaštićenom prostoru.

Nabavka mašina za obradu zemljišta biće finansirana kroz posebni javni poziv, kao i nabavka prskalica za prihranu i zaštitu biljaka od bolesti, štetočina i korova.

Rangiranje prijavljenih poljoprivrednika obavljaće se kao i do sada po redosledu podnošenja zahteva. Pošto je od 6.600.000,00 dinara namenjenih poljoprivrednim subvencijama utrošeno manje od 50 posto, ponovljenim konkursom biće podeljeno preostalih 3.800.000,00 dinara.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 3 =