Exchange 5

Pomoć Evrope: Efikasnije upravljanje javnom svojinom

Druga po redu konferencija za medije povodom projekta „Upravljanje javnom svojinom u funkciji lokalnog razvoja” koji sprovode Grad Kruševac i Opština Aleksinac održana je danas. Konferencija je imala za cilj predstavljanje dosadašnjih rezultata kao i daljih aktivnosti projekta koji se realizuje u okviru Programa Exchange 5, koji finansira Evropska unija u okviru Nacionalnog programa za Srbiju IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština kao implementacionim partnerom.

Opšti cilj projekta, koji dve lokalne samouprave realizuju partnerski, je uspostavljanje efikasnog i transparentnog upravljanja javnom svojinom u obe lokalne samouprave kako bi se doprinelo lokalnom razvoju i kako bi građani i lokalna zajednica imali što je moguće veću korist. Kroz projekat su podržane obimne aktivnosti koje obe samouprave sprovode na polju registracije i uređivanja statusa i vlasništva nad nekretninama u javnoj svojini, te unapređenje ljudskih, stručnih i tehničkih kapaciteta.

Da se radovi u oviru projekta sprovode planiranom dinamikom potvrdio je na današnjem skupu predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković.

− U sklopu projektnih aktivnosti dosada je snimljeno 55 objekata na teritoriji opštine u skladu sa zakonom o ozakonjenju, snimljeno je i izrađeno 26 katastarsko topografskih planova za potrebe izrade projekta parcelacije, snimljena je vodovodna mreža u naseljenim mestima Bovan, Gornji Krupac, Donji Krupac i Beli Breg u dužini od 25.633 metara, podneto je 843 NEP-o obrasca za upis objekata u republički registar nepokretnosti, rešeno je oko 140 zahteva po prijavama za upis javne imovine. U toku je izrada softvera za upravljanje javnom imovinom i nadamo se da će podatke moći da koriste, kako službenici jedinice lokalne samouprave, tako i zainteresovane strane− rekao je Stanković i istakao da se projektne aktivnosti sprovode u skladu sa akcionim planom, što je dobar znak. 

I u Kruševcu su po dinamici projekta odradili sve što su planirali do kraja ove godine.

−Ono što je grad Kruševac uradio paralelno prati opština Aleksinac. Dakle, što se tiče snimljene infrastrukture, snimili smo objekte u skladu sa zakonom o ozakonjenju. Snimljeno je 260 objekata, snimanje i izrada katastarsko topografskih planova za potrebe izrade projekta parcelacije 23 komada, snimljena je fekalna kanalizacija u dužini od 20.865 metara i toplovodna mreža u dužini od 4.924 metara. Grad Kruševac je dobio geo informacionu platformu za lokalnu imovinu za koju postoji evidencija u katastru nepokretnosti i prošle nedelje smo instalirali i softver koji je već u upotrebi − dodala je Vesna Lazarević, zamenica gradonačelnice Kruševca. 

Menadžerka projekta Milijana Zdravković Mihajlov je takođe zadovoljna rezultatima koje su planirali zato što na ovoj drugoj konferenciji imaju 90% postignutih rezultata.

− Ovo nije kraj, očekuje nas posao, sve te registracije snimljene imovine u proteklom periodu i njeno uvođenje u katastar nepokretnosti. Dakle to je jedan posao koji će zahtevati angažovanje nekih drugih službi u okviru lokalnih samouprava, kao što su službe za urbanizam, arhitekte i tako dalje, odnosno ozakonjenje objekata − rekla je Zdravković Mihajlov u nadi da će ovih šest meseci koji su preostali do završetka projekta biti sasvim dovoljni da se taj posao privede kraju. 

Projekat „Upravljanje javnom svojinom u funkciji lokalnog razvoja” trajaće 18 meseci, od decembar 2018. do juna 2020. godine, a ukupna vrednost projekta iznosi 173.600 evra od čega će Evropska unija finansirati 156.240 evra, dok je ostatak direktno učešće Kruševca i Aleksinca.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

10 − 6 =