Exchange 5

Помоћ Европе: Ефикасније управљање јавном својином

Друга по реду конференција за медије поводом пројекта „Управљање јавном својином у функцији локалног развоја” који спроводе Град Крушевац и Општина Алексинац одржана је данас. Конференција је имала за циљ представљање досадашњих резултата као и даљих активности пројекта који се реализује у оквиру Програма Exchange 5, који финансира Европска унија у оквиру Националног програма за Србију ИПА 2014, а спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина као имплементационим партнером.

Општи циљ пројекта, који две локалне самоуправе реализују партнерски, је успостављање ефикасног и транспарентног управљања јавном својином у обе локалне самоуправе како би се допринело локалном развоју и како би грађани и локална заједница имали што је могуће већу корист. Кроз пројекат су подржане обимне активности које обе самоуправе спроводе на пољу регистрације и уређивања статуса и власништва над некретнинама у јавној својини, те унапређење људских, стручних и техничких капацитета.

Да се радови у овиру пројекта спроводе планираном динамиком потврдио је на данашњем скупу председник општине Алексинац Ненад Станковић.

− У склопу пројектних активности досада је снимљено 55 објеката на територији општине у складу са законом о озакоњењу, снимљено је и израђено 26 катастарско топографских планова за потребе израде пројекта парцелације, снимљена је водоводна мрежа у насељеним местима Бован, Горњи Крупац, Доњи Крупац и Бели Брег у дужини од 25.633 метара, поднето је 843 НЕП-о обрасца за упис објеката у републички регистар непокретности, решено је око 140 захтева по пријавама за упис јавне имовине. У току је израда софтвера за управљање јавном имовином и надамо се да ће податке моћи да користе, како службеници јединице локалне самоуправе, тако и заинтересоване стране− рекао је Станковић и истакао да се пројектне активности спроводе у складу са акционим планом, што је добар знак. 

И у Крушевцу су по динамици пројекта одрадили све што су планирали до краја ове године.

−Оно што је град Крушевац урадио паралелно прати општина Алексинац. Дакле, што се тиче снимљене инфраструктуре, снимили смо објекте у складу са законом о озакоњењу. Снимљено је 260 објеката, снимање и израда катастарско топографских планова за потребе израде пројекта парцелације 23 комада, снимљена је фекална канализација у дужини од 20.865 метара и топловодна мрежа у дужини од 4.924 метара. Град Крушевац је добио гео информациону платформу за локалну имовину за коју постоји евиденција у катастру непокретности и прошле недеље смо инсталирали и софтвер који је већ у употреби − додала је Весна Лазаревић, заменица градоначелнице Крушевца. 

Менаџерка пројекта Милијана Здравковић Михајлов је такође задовољна резултатима које су планирали зато што на овој другој конференцији имају 90% постигнутих резултата.

− Ово није крај, очекује нас посао, све те регистрације снимљене имовине у протеклом периоду и њено увођење у катастар непокретности. Дакле то је један посао који ће захтевати ангажовање неких других служби у оквиру локалних самоуправа, као што су службе за урбанизам, архитекте и тако даље, односно озакоњење објеката − рекла је Здравковић Михајлов у нади да ће ових шест месеци који су преостали до завршетка пројекта бити сасвим довољни да се тај посао приведе крају. 

Пројекат „Управљање јавном својином у функцији локалног развоја” трајаће 18 месеци, од децембар 2018. до јуна 2020. године, а укупна вредност пројекта износи 173.600 евра од чега ће Европска унија финансирати 156.240 евра, док је остатак директно учешће Крушевца и Алексинца.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − eleven =