Matura

Pola veka mature učenika Učiteljske škole

Nekadašnji učenici Učiteljske škole koji su školovanje u ovoj svojevremeno prestižnoj obrazovnoj ustanovi završili školske 1968/69, u subotu, 1. juna obeležavaju jubilej – 50 godina mature.

‒ Prvi put smo se okupili 1989. godine, na dvadesetogodišnjicu našeg ‘đačkog rastanka’ sa Učiteljskom školom. Dvadeset godina je mnogo, izmeni se lik čoveka, pa su se pojedini teško prepoznavali. Već na sledećim okupljanjima nije bilo problema – sa setom se priseća Ivan Marjanović iz Subotinca, koji je organizator svih okupljanja od te 1989. godine. 

Naš sagovornik napominje da je u njegovoj generaciji bilo više učenika sa strane, pa očekuje da u subotu u Aleksinac dođu njegovi „saborci” iz školskih klupa iz Beograda, Raške, Trstenika…

‒ Ono što je interesantno za našu generaciju je podatak da se mnogi iako su se školovali za učitelja nikad nisu bavili tim pozivom. Vreme je bilo takvo da se teže dolazilo do posla u struci pa smo radili na drugim poslovima. Eto, ja sam malo radio u biblioteci, a od 1974. do penzije bio sam matičar u aleksinačkoj opštini – kaže Marjanović. 

Po tradiciji, okupljanje je zakazano u njihovoj nekadašnjoj školi, danas je u toj zgradi Osnovna škola „Vožd Karađorđe”. Ono što posebno raduje našeg sagovornika i njegove vršnjake je to što će svoje uspomene na školske dane, nestašluke, anegdote i prve ljubavi moći da podele sa svojim razrednim starešinom Božom Stankovićem, a na proslavu pola veka mature pozvani su i profesori Radojka i Živadin Milošević i Tomislav Bratić.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × four =