Matura

Пола века матуре ученика Учитељске школе

Некадашњи ученици Учитељске школе који су школовање у овој својевремено престижној образовној установи завршили школске 1968/69, у суботу, 1. јуна обележавају јубилеј – 50 година матуре.

‒ Први пут смо се окупили 1989. године, на двадесетогодишњицу нашег ‘ђачког растанка’ са Учитељском школом. Двадесет година је много, измени се лик човека, па су се поједини тешко препознавали. Већ на следећим окупљањима није било проблема – са сетом се присећа Иван Марјановић из Суботинца, који је организатор свих окупљања од те 1989. године. 

Наш саговорник напомиње да је у његовој генерацији било више ученика са стране, па очекује да у суботу у Алексинац дођу његови „саборци” из школских клупа из Београда, Рашке, Трстеника…

‒ Оно што је интересантно за нашу генерацију је податак да се многи иако су се школовали за учитеља никад нису бавили тим позивом. Време је било такво да се теже долазило до посла у струци па смо радили на другим пословима. Ето, ја сам мало радио у библиотеци, а од 1974. до пензије био сам матичар у алексиначкој општини – каже Марјановић. 

По традицији, окупљање је заказано у њиховој некадашњој школи, данас је у тој згради Основна школа „Вожд Карађорђе”. Оно што посебно радује нашег саговорника и његове вршњаке је то што ће своје успомене на школске дане, несташлуке, анeгдоте и прве љубави моћи да поделе са својим разредним старешином Божом Станковићем, а на прославу пола века матуре позвани су и професори Радојка и Живадин Милошевић и Томислав Братић.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven + fifteen =