prva beba u novoj godini

Pokloni za prvu bebu u novoj godini

Prva beba rođena u ovoj godini u aleksinačkom porodilištu 2. januara u pet sati i pet minuta ujutru, dečak Danilo, danas je dobio dar lokalne samouprave koji je uručio potpredsednik opštine Čedomir Rakić. Od opštine Aleksinac mališan je dobio 50.000 dinara, srebrnjak i auto sedište.

prva beba u novoj godini

Prvu bebu darivali su i vlasnici firme „Hajdi”, Slavica Milovanović i njen sin Lazar, koji ovu tradicionalnu akciju sprovode već dve decenije.

prva beba u novoj godini Doktorka Snežana Stevanović, koja je bila dežurna tog jutra kada je rođena prva beba, kaže da se u porodilištu slavilo i da je to bila velika radost i za roditelje, ali i za osoblje. Na svet je stigla zdrava beba teška četiri kilograma i 220 grama, a dugačka 53 centimetra.

Dvadesetogodišnja Kristina Milanović iz Aleksinca kojoj je Danilo drugo dete kaže da je porođaj protekao brzo i lako, te da je prezadovoljna ljubaznošću osoblja i izgledom novog porodilišta. Ovo je njeno prvo dete kome će kao mesto rođenja biti upisan Aleksinac, jer se sa prvim detetom porodila u Nišu.

Od otvaranja renoviranog porodilišta stiče se utisak da je sve više majki koje se odlučuju na porođaj baš na aleksinačkom odeljenju kaže doktorka Snežana Stevanović.

prva beba u novoj godini ‒ Žene dolaze i u toku trudnoće sa babicom iz Doma zdravlja da obiđu porodilište. Bilo je nekoliko grupa trudnica. Oduševe se novim izgledom, vide da je sve lepo uređeno, da imaju sve što im je potrebno, toplu vodu, svoje spavaćice, posebne papuče… – kaže doktorka Stevanović i dodaje da se to uglavnom odnosi na Aleksinčanke, dok su porodilje iz susedne Sokobanje, a pre svega Ražnja, i pre renoviranja porodilišta uglavnom dolazile u Aleksinac, a retko kada odlazile u Niš. 

Potpredsednik opštine Čedomir Rakić ostalim majkama u aleksinačkom porodilištu čestitao je na prinovi i uručio bukete cveća. Pored Danila na odeljenju su još tri bebe, dečak Lazar i devojčice Magdalena i Neda. Njihove majke od lokalne samouprave dobiće jednokratnu pomoć od 20 hiljada dinara. Ovaj iznos dobiće i svaka novorođena beba u 2019. godini.

prva beba u novoj godini  

‒ Iznosi opštinskih naknada se nisu menjali, tako da je ova jednokratna pomoć ista kao ranijih godina. Novina je da će preko Saveta za bezbednost saobraćaja svi roditelji novorođenih beba, koji imaju položen vozački ispit i automobil u svom vlasništvu, tokom cele godine moći da konkurišu za besplatna auto-sedišta. Akcija podele srebrnjaka koju smo pokrenuli 2018, nastavlja se i ove godine, a takođe i za 2019. predviđena su sredstva za vantelesnu oplodnju i svaki par koji ne može da ostvari pravo na republičke subvencije moći će da konkuriše kod lokalne samouprave za iznos od 250 hiljada dinara, koliko je opredeljeno za jedan par – objašnjava potpredsednik Rakić.

Od otvaranja renoviranog porodilišta, početkom jula meseca 2018, u Aleksincu je rođeno 130 beba.

Više fotografija na fejsbuk stranici Radio Aleksinca 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen + 8 =