magna seating odzaci

Počelo je počelo: Elaborat za fabriku od 1.500 radnika

Odmah posle prvomajskih praznika u aleksinačkoj lokalnoj samoupravi počinje se sa izradom određene dokumentacije neophodne za nastavak realizacije plana dolaska Kompanije „Magna” kao značajnog investitora. Tu se, pre svega, misli na izradu Elaborata o opravdanosti otuđenja zemljišta ispod tržišne vrednosti koji bi trebalo da pokaže opravdanost dodele lokacije investitoru.

Po rečima predsednika opštine Aleksinac Nenada Stankovića, elaborat je veliki i dosta složen dokumenat koji praktično projektuje sve prihode koje će imati država i lokalna samouprava od Kompanije „Magna” u narednih pet godina, na projektovan broj radnika, odnosno koliko oni u tom periodu misle da zaposle osoba.

‒ Na osnovu zakona, zemljište koje mi za njihovu investiciju imamo investitor može da kupi po povlašćenoj ceni ili, kako to često biva kod velikih investicija, oni najčešće to zemljište dobiju besplatno na korišćenje. To pravo oni ostvaruju na osnovu Elaborata gde su sagledane sve vrednosti. Kod donošenja ovakvih odluka treba da se imaju u vidu i koristi koje zajednica ima. Iz prihoda koje ćemo mi imati od ‘Magne’, proizilazi zaključak da za vrlo kratko vreme, za neke dve godine, oni će to zemljište da otplate kroz druge vidove davanja lokalnoj samoupravi – kaže Stanković. 

Nenad Stanković

Oko ove investicije poslednjih godinu dana bilo je dosta priče. U javnosti je bilo nekih detalja, a o poznatim namerama ove kanadske kompanije koja ima preduzeće i u Srbiji, u Odžacima, predsednik Stanković otkriva podatak o broju zaposlenih i lokaciji gradnje pogona.

‒ Pričamo o zemljištu koje se nalazi pored starog auto-puta kod nekadašnje ‘Empe’. Ono što mi na lokalu zovemo nekadašnjim ‘Empinim’ stadionom za fudbalske aktivnosti. Ima podataka da oni misle da im kompanija radi sa 1.800 ljudi, mada su prvobitno iskazali potrebu za 1.500 ljudi. Videćemo šta su dogovarali sa Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije SIEPA. Broj koji upišu u podnetim dokumentima Agenciji, to je broj koji njih jako obavezuje. On može da bude veći, ali za njih ne bi bilo dobro da bude manje. Tako da obično u toj komunikaciji sa SIEPA se upiše nešto manja brojka, nego što oni za potrebe svoje proizvodnje mogu i realno da uposle. 

Da „Magna” ozbiljno razmišlja o investiciji u Aleksincu ukazuju i dve činjenice. U ovom periodu vanrednog stanja, Kompanija „Magna” se pojavila kao značajan donator i podrška aleksinačkoj lokalnoj samoupravi, a i završila je sve pripremne razgovore sa resornim ministarstvom oko investicije. Njihova donacija, po Stankovićevim rečima, je preko 10 hiljada evra i obuhvata 10 hiljada zaštitnih maski i rukavica, i tri specijalna monitora za Opštu bolnicu.


Na naslovnoj fotografiji: Kompanija „Magna” u Odžacima

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × five =