Pekarski dani : Peciva i kolači krasili Malu salu Doma kulture

Tradicionalno, drugog dana „Pekarskih danaˮ organizovana je izložba posvećena proizvodima od testa pod nazivom „Savremeno i tradicionalno pekarstvoˮ. Na oko petnaestak štandova pojavili su se proizvođači peciva kao i ovdašnje osnovne i srednje škole, koji su posetiocima prezentovali svoja umeća. Kroasani, kiflice, mafini, kolači i drugi proizvodi od testa krasili su štandove u Maloj sali Doma kulture, a svoje mlečne proizvode izložile su mlekare „DIS Todorovićˮ iz Ražnja i „Milk Houseˮ iz Niša.

U Art galeriji priređena je i radionica namenjena najmlađim posetiocima pod nazivom „Umetnički oblikovano testoˮ. Posetioci su mogli da pogledaju i izložbu fotografija nastalih na prethodim „Pekarskim danimaˮ, u periodu od 2008. do 2018. godine, kao i izložbu nagrađenih likovnih i literarnih radova.

U Galeriji 2 smeštena je izložba pod nazivom „Narodno stvaralaštvo i seoski turizamˮ, na kojoj su se predstavila lokalna etno udruženja, proizbođači meda i proizvođači koji koriste tradicionalne tehnike u pravljenju prirodnih preparata.

Na platou ispred doma kulture bila je priređena tradicionalna „Čajankaˮ pod pokroviteljstvom prerađivača lekovitog bilja „Adonisˮ iz Sokobanje, i ovom prilikom posetioci su mogli da degustiraju čajeve iz njihovog asortimana.

Na „Pekarskim danimaˮ tradicionalno su i gosti, učenici i profesori srednjih škola iz Slovenije, Bugarske i Hrvatske. Školarci iz Maribora, Vidina i Dalja kratkim prikazima, na pozornici Velike sale Doma kulture, predstavili su kulturu i tradiciju sredina iz kojih dolaze.

Današnji bogat program manifestacije „Pekarski daniˮ večeras će svojim nastupom od 19 sati, u Velikoj sali, zatvoriti etno grupa „Niško Zoneˮ.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × one =