Červišijada

Pavković o prvoj „Červišijadi”: Nijanse odlučile

Miris dima i belog luka, pesma i igra, zdravice i štandovi udruženja prepuni lepo aranžirane hrane i domaće radinosti – tako je izgledala prva „Červišijada” u Tešici.

Takmičenje u pripremanju ovog starinskog jela od belog mesa, brašna, masti i belog luka u organizaciji Udruženja „Super žene” iz Tešice okupila je takmičare i gurmane kako iz naše, tako i iz drugih opština. Dvanaest ekipa nadmetalo se za titulu najbolje pripremljenog červiša, a da su vrsne kuvarice pripremale ovo jelo, potvrdio je i žiri koji je bio na mukama prilikom ocenjivanja.

− Što se tiče ocene kvaliteta červiša, to su bile slatke muke. Svaki je na svoj način bio dobar, nijanse su odlučivale i ja mislim da je žiri doneo relativno poštenu odluku. Červiš treba prvo da ima dobro meso, da bude dobro upržen, da meso bude usitnjeno, da se dozira prava količina belog luka i treba da ima masnoću, ali ne da červiš pliva u masnoći, nego toliko da se on odvaja od suda u kom se prži ‒ rekao je predsednik žirija Miroljub Pavković.

Červišijada

Kriterijume koje je postavio žiri do detalja je ispunila ekipa Etno udruženja „Korman” i njoj je dodeljen zlatni pehar za osvojeno prvo mesto. Drugoplasirana ekipa „Otprilike” u Tešicu je pristigla iz kruševačkog sela Ribare, dok je pehar za treće mesto otišao u komšiluk, ekipi Mesne zajednice Loćika.

Červišijada Ovogodišnju „Červišijadu” pratio je kulturno-umetnički program u kome su učestvovali domaćini Kulturno-umetničko društvo „Dejan Jovanović Deša” i gosti, srednja grupa KUD-a „Bukovik” iz Mozgova. Sa bine, tokom programa, čule su se i svrljiške gajde između pet takmičara u govorenju zdravica. Žiri je jednoglasno za najboljeg nazdravičara proglasio najmlađeg takmičara Ostoju Janjić iz Aleksinca, dok su medalje za drugo i treće mesto otputovale u Svrljig. Po mišljenju žirija, srebro je zaslužio Lazar Savić, dok je treće mesto pripalo Filipu Saviću.

Pre početka „Červišijade” održan je performans „Za život bez nasilja” u sklopu koga su posetioci manifestacije mogli da glasaju protiv nasilja, a za uzvrat su dobijali poklone u vidu kolača i knjiga.

Pokrovitelj prve „Červišijade” u Tešici je Skupština opštine Aleksinac, a suorganizatori su Centar za kulturu i umetnost Aleksinac, biblioteka „Vuk Karadžić” i Osnovna škola „Aca Sinadinović”.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 + 16 =