Palčica: Priča o odrastanju

Treće takmičarske večeri ZIPO festa na daskama aleksinačkog Doma kulture nastupilo je Pozorište lutaka iz Niša. Po motivima bajke Hansa Kristijana Andersena tekst predstave potpisala je Milena Depolo, a režirala Dragana Miloševski Popov.

Da su one odradile dobar posao i da su dobro podelile uloge svedoči i pažnja najmlađe publike tokom čitavih 50 minuta, koliko traje predstava. Naravno, za takvu atmosferu bitan je i ansambl koji čine Aleksandra Pavlović, Marija Cvetković, Jelena Đorđević, Srđam Miljković i Mladen Milojković.

Roditelji koji su zajedno sa decom gledali predstavu sigurno su celu priču videli iz nekog drugod ugla. Andersenove bajke sastavni su deo lektire na početku školovanja, ali čitajući ih tada nisu razmišlali o Palčici i njenim dogodovštinama na jedan drugačiji način.

− Palčica je drugačija. Ona se odvaja od roditeljskog doma i pokušava da uđe u svet. Ona je jedna radoznala devojčica koju sve interesuje, sve voli da vidi. Tokom priče nailazi na različite svetove, na mikro kosmose i ona prolazi kroz različite društvene slojeve. Tokom rada na predstavi puno smo razgovarali o tome zašto je ova tema nama sada bitna. Zato što mi imamo mnogo različite dece u bilo kom smislu − rekla je nakon predstave Aleksandra Pavlović, glumica koja je tumačila lik Palčice.

Iako je Andersen ovu bajku pisao pre toliko godina, teme kojih se on dotiče aktuelne su i u ovom društvu. I dalje većina pokušava da se uklopi u društvo, u masu.

−Recimo ja konkretno imam devojčicu koja ima 15 godina i jeste drugačija, a želi da se uklopi u to društvo kakvo je sada, da sluša muziku koja je totalno bezveze, koja je svirala flautu, a nije htela muzičku nikako zato što joj se smeju deca, kako to sada ona svira flautu, mislim to je potpuno bezveze, nije kul. Pričamo o takvoj deci, o toj vrsti neprihvatanja. Ako nisi kao masa, ako nisi onako kako svi misle, prosto tu ti nije mesto, ko si ti, ti si niko − dodala je Aleksandra Pavlović, koja je po oceni žirija, ponela titulu „Glumica večeriˮ.

Večeras je na programu četvrta takmičarska predstava ovogodišnjeg ZIPO festivala. Predstava „Cvrčak i mrav na rođendanuˮ, Gradskog pozorišta iz Bečeja, na programu je od 19 sati.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

thirteen + 16 =