Палчица: Прича о одрастању

Треће такмичарске вечери ЗИПО феста на даскама алексиначког Дома културе наступило је Позориште лутака из Ниша. По мотивима бајке Ханса Кристијана Андерсена текст представе потписала је Милена Деполо, а режирала Драгана Милошевски Попов.

Да су оне одрадиле добар посао и да су добро поделиле улоге сведочи и пажња најмлађе публике током читавих 50 минута, колико траје представа. Наравно, за такву атмосферу битан је и ансамбл који чине Александра Павловић, Марија Цветковић, Јелена Ђорђевић, Срђам Миљковић и Младен Милојковић.

Родитељи који су заједно са децом гледали представу сигурно су целу причу видели из неког другод угла. Андерсенове бајке саставни су део лектире на почетку школовања, али читајући их тада нису размишлали о Палчици и њеним догодовштинама на један другачији начин.

− Палчица је другачија. Она се одваја од родитељског дома и покушава да уђе у свет. Она је једна радознала девојчица коју све интересује, све воли да види. Током приче наилази на различите светове, на микро космосе и она пролази кроз различите друштвене слојеве. Током рада на представи пуно смо разговарали о томе зашто је ова тема нама сада битна. Зато што ми имамо много различите деце у било ком смислу − рекла је након представе Александра Павловић, глумица која је тумачила лик Палчице.

Иако је Андерсен ову бајку писао пре толико година, теме којих се он дотиче актуелне су и у овом друштву. И даље већина покушава да се уклопи у друштво, у масу.

−Рецимо ја конкретно имам девојчицу која има 15 година и јесте другачија, а жели да се уклопи у то друштво какво је сада, да слуша музику која је тотално безвезе, која је свирала флауту, а није хтела музичку никако зато што јој се смеју деца, како то сада она свира флауту, мислим то је потпуно безвезе, није кул. Причамо о таквој деци, о тој врсти неприхватања. Ако ниси као маса, ако ниси онако како сви мисле, просто ту ти није место, ко си ти, ти си нико − додала је Александра Павловић, која је по оцени жирија, понела титулу „Глумица вечериˮ.

Вечерас је на програму четврта такмичарска представа овогодишњег ЗИПО фестивала. Представа „Цврчак и мрав на рођендануˮ, Градског позоришта из Бечеја, на програму је од 19 сати.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − eight =