Ove godine manje pod pšenicom, a više pod kukuruzom

Zainteresovani poljoprivrednici sa teritorije naše opštine imali su priliku da danas prisustvuju zanimljivom predavanju. U organizaciji Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Niš, u sali Skupštine opštine Aleksinac, održan je skup na kome su poljorivredni proizvođači dobili savete pre svega o hibridima kukuruza koje treba sejati ovog proleća.

– S obzirom da uslovi tokom jeseni nisu bili pogodni za setvu pšenice, očekivano je da će to uticati na povećanje površina pod kukuruzom. Proizvođači su uglavnom stigli da zemljište pripreme u jesen, a ko nije, to je uradio u rano proleće, tako da će kukuruz uglavnom biti posejan na nešto većoj površini nego što je to planirano. Preporuka je da proizvođači kombinuju barem dve ako ne i tri fao grupe, zbog sigurnosti prinosa. Prošla godina jeste bila kišna pa su mogli da daju dobre rezultate kasniji hibridi. Međutim, godine su sve sušnije, temperature visoke, tako da je preporuka da se kombinuje fao grupa 400 i 500 ili 500 i 600. I na nadmorsku visinu parcela treba obratiti pažnju. Ako je veća nadmorska visinatreba ići sa nešto ranijim hibridima iz grupe 300/400, a u ravničarskim delovima može od 400 do 600 – rekao je predstavnik kompanije Hemikal Agrosava Slobodan Sibinović.

Pored priče o setvi kukuruza, dobar deo predavanja bio je posvećen i prihrani ozimih useva sa kojom, savetuju stručnjaci, treba sačekati do druge polovine marta, dok pšenica ne stekne bolju kondiciju.

Pored onih posvećenih ratarima, do kraja predavanja, bile su i teme namenjene voćarima, vinogradarima i povrtarima.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen − 3 =