Социјалне карте за учеснике ратова од 1990. до 1999.

Подаци показују да на територији Нишавског округа велики број породица бораца учесника ратова током деведесетих година живи на граници сиромаштва које је додатно оптерећено дуговањима за комуналије, струју као и евентуалним кредитима. Како би стекло увид у социјално стање бораца и њихових породица, Удружење „Јединствени гвоздени пук” у Нишу спроводи пројекат чији је циљ прикупљања информација за стварање социјалних карти бораца. Овај пројекат ће се реализовати и на територији алексиначке општине а званично анкетирање учесника ратова од 1990- до 1999 године почеће 1. марта.

Носилац овог пројекта у општини Алексинац је Центар за социјални рад а укључено је и Удружење бораца које окупља све учеснике у ратним догађањима током деведесетих година. Анкетирање ће се одвијати у Инфо центру Центра за социјални рад у бившим просторијама „Фрикома” код пијаце. Учешће у рату борци ће доказивати војном књижицом или потврдом из војног одсека а право на помоћ имају и наследници преминулих бораца.

– Овај упитник садржи више области, почев од личних података, података о члановима породица, да ли су то једночлана или вишечлана домаћинства ико у њима живи. Ту је одељак о приходима које су борци и чланови домаћинстава остварили у претходних 12 месеци. Такође узимају се и подаци о поседовању покретне и непокретне имовине, како самог борца тако и чланова домаћинства. Посебно поглавље тиче се свих издатака домаћинстава на месечном нивоу, почев од плаћања школовања чланова, отплате кредита, лечења чланова домаћинства, плаћање комуналних услуга, грејања, струје – каже секретар Борачке организације у Алексинцу Мића Милојевић и напомиње да је ово прилика да учесници рата сазнају каква је могућност да реализују наплату неисплаћених ратних дневница и неисплаћених зарада уколико су радили у друштвеним предузећима која су након приватизације отишла у стечај.

Анкетирање, које ће како се предвиђа трајати око четири месеца, је добровољно.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × five =