Ове године мање под пшеницом, а више под кукурузом

Заинтересовани пољопривредници са територије наше општине имали су прилику да данас присуствују занимљивом предавању. У организацији Пољопривредно саветодавне и стручне службе Ниш, у сали Скупштине општине Алексинац, одржан је скуп на коме су пољоривредни произвођачи добили савете пре свега о хибридима кукуруза које треба сејати овог пролећа.

– С обзиром да услови током јесени нису били погодни за сетву пшенице, очекивано је да ће то утицати на повећање површина под кукурузом. Произвођачи су углавном стигли да земљиште припреме у јесен, а ко није, то је урадио у рано пролеће, тако да ће кукуруз углавном бити посејан на нешто већој површини него што је то планирано. Препорука је да произвођачи комбинују барем две ако не и три фао групе, због сигурности приноса. Прошла година јесте била кишна па су могли да дају добре резултате каснији хибриди. Међутим, године су све сушније, температуре високе, тако да је препорука да се комбинује фао група 400 и 500 или 500 и 600. И на надморску висину парцела треба обратити пажњу. Ако је већа надморска висинатреба ићи са нешто ранијим хибридима из групе 300/400, а у равничарским деловима може од 400 до 600 – рекао је представник компаније Хемикал Агросава Слободан Сибиновић.

Поред приче о сетви кукуруза, добар део предавања био је посвећен и прихрани озимих усева са којом, саветују стручњаци, треба сачекати до друге половине марта, док пшеница не стекне бољу кондицију.

Поред оних посвећених ратарима, до краја предавања, биле су и теме намењене воћарима, виноградарима и повртарима.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 5 =