skola

Osam sela ostaju bez škole?

Isturena školska odeljenja u osam aleksinačkih sela najverovatnije će biti ukinuta zbog nedovoljnog broja đaka. Od deset matičnih škola na teritoriji opštine, njih četiri ne ispunjavaju uslove. U novoj mreži osnovnih škola zbog toga je predloženo da neka odeljenja trnjanske, katunske i škole u Loćiki budu zatvorena.

Osnovna škola „Desanka Maksimović” u Katunu verovatno će ostati bez odeljenja u Crnoj Bari i Prekonozima, pa će đaci nastavu pohađati u Prugovcu, odnosno, Rsovcu. Bez najvećeg broja odeljenja mogla bi ostati škola „Aca Sinadinović” iz Loćike. Ova matična škola ima čak 11 isturenih odeljenja, a predlaženo je gašenje njih pet i to u Dašnici, Česti, Čukurovcu, Koprivnici i Malom Drenovcu. Đaci iz Dašnice nastavu će pohađati u Grejaču, a iz ostalih sela u Loćiki.

Prema novoj mreži škola, koju je sačinio posebno oformljeni radni tim, postoji mogućnost ukidanja i isturenog odeljenja trnjanske škole „Stojan Živković Stole” u Gornjem Adrovcu, odakle će đaci preći u Prćilovicu.

Nedovoljan broj učenika ima i škola „Sveti Sava” u Subotincu, ali je zbog razuđenosti predloženo da ova škola zadrži oba isturena odeljenja, u Mozgovu i u Bovnu.

Nacrt nove mreže aleksinačkih škola usvojen je juče na sednici opštinske vlade, ali će ona biti razmatrana i na sednici Skupštine opštine, a konačnu reč daće Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one + 5 =