Veće

Opštinsko veće: Više para za sport

Na današnjoj sednici Opštinskog veća dominirale su sportske teme i vansudska poravnanja sa građanima koje su ujeli psi lutalice. Izmenom Odluke kojom se opredeljuje novac iz budžeta sportskim kolektivima, pojedinim klubovima koji su spali na niži rang takmičenja smanjena su sredstva, dok su timovima koji su se preselili u višu ligu povećana davanja. Među uspešnima su OFK Napredak 1929 iz Aleksinca, žitkovačka „Morava”, OFK „Rutevac”, stonoteniserski klubovi „Šumatovac” iz Aleksinca i „Jezero” iz Bovna i naravno Košarkaški klub „Napredak”.

Aleksinačkim košarkašima koji su plasmanom u prvu ligu ostvarili istorijski uspeh dodeljeno je dodatnih pola miliona neraspoređenih sredstava, pa će ovom kolektivu u ovoj godini iz budžeta stići ukupno pet miliona. To je znatno manje od 13 miliona, koliko iznose minimalne finansijske potrebe za učešće u ovom saveznom rangu takmičenja i u ligi gde je Napredak jedini klub sa prostora Južne i Istočne Srbije, kao i Pomoravlja.

Dragan-načelnik
Načelnik Dragan Jovanović

Obrazlažući Predlog raspodele budžetskih sredstava namenjenih sportu za 2020. godinu, načelnik Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti Dragan Jovanović rekao je da će u narednoj godini košarkaškom klubu „Napredak” biti uvećana sredstva za dozvoljenih 20 odsto, što je 5.800.000 dinara. On je još upoznao većnike da košarkaši najverovatnije mogu da računaju na još 2,2 miliona dinara, kao sportska organizacija od posebnog značaja za opštinu Aleksinac. U skladu sa takvim opredeljenjem većnici su i izglasali Rešenje kojim je dodeljen ovaj status KK Napredak, što je preduslov za ostvarivanje prava iz budžeta. Ukupno godišnje za KK „Napredak” najverovatnije će biti osam miliona iz budžeta, dok pet miliona klub će morati da pribavi od sponzora.

Što se tiče fudbalskih klubova, oni koji se takmiče u najnižem rangu, opštinskoj ligi, mogu da računaju u narednoj godini na 190 do 200 hiljada dinara, učesnici u okružnoj uglavnom na 390 hiljada, osim onih koji imaju više selekcija poput „Rudara” kome je opredeljeno 700 hiljada. Izdvajanja za zonaše se kreću od 1,1 milion za „Moravicu” iz Subotinca do 1,5 miliona za aleksinački „Napredak”.

U 2019. godini sport je iz opštinske kase finansiran sa 26,5 miliona, a u narednoj godini biće povećana izdvajanja na 29 miliona. Ako se dodaju i sredstva od 2,2 miliona za sportske organizacije od posebnog značaja onda će iz budžeta za sport biti opredeljeno preko 31 milion dinara.

Opštinsko veće je dalo saglasnost i na vansudska poravnanja sa 13 građana koji na ime odštete zbog ujeda pasa lutalica potražuju skoro pola miliona dinara, odnosno 449.600 dinara. Najniža pojedinačna suma je 33.000, a najviša 43 hiljade dinara. Zahtevi su stizali od građana koji imaju prebivalište u Žitkovcu, Lužanu, Donjem Suhotnu, Jasenju, Donjem Adrovcu, Ljuptenu, Aleksincu, Prćilovici i Moravcu.

 

2 komentara

  1. Klubovi u novoj zoni centar imaju najdalje putovanje Svrljig i Brzi Brod imaju budžet milionski dali je to realno komisija koja dodeljuje sredstva koja zanimanja imaju ili se to radi nasumično bruka i sramota, budžet 1.500.000 za sezonu 18 putovanja po 10.000 i kao domaćini 18 sudije 15.000 tako da klubu ostaju sredstva oko milion dakle ima da se lepo troše. Strasno!!!!!

  2. Kako to da se nije pomenu rukometni klub Aleksinac koji ima mnogo vece uspehe od bilo kog fudbalskog kluba na teritoriji nase opstine. Treba da vas bude sramota.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen + 5 =