Veće

Opštinska vlada: Sportu novac, udruženjima konkurs

Na sednici Opštinskog veća opštine Aleksinac održanoj danas usvojeno je Rešenje o odobravanju i finansiranju programa sportskih organizacija u 2020. godini, a za udruženja građana u ostalim oblastima doneta je odluka o raspisivanju javnih konkursa.

U usvojenoj odluci sufinansiranja sportskih klubova predviđeno je budžetskih sredstava u visini od 25 miliona i 480 hiljada dinara. To neće biti konačna suma koja će pripasti sportu iz budžeta, pošto je Stručna komisija konstatovala da je za realizaciju programa sa kojima su sportstka društva aplicirala neophodno, nakon rebalansa budžeta u 2020. godini, namenjena sredstva uvećati za još oko pet miliona dinara. Pošto su ovu preporuku usvojili većnici najverovatnije da će izdvajanja za sport iz opštinske kase u narednoj godini biti oko 30 miliona dinara. Među 59 organizacija i klubova koji mogu da računaju na budžetska sredstva najveći kolač pripašće logično KK „Napredku”, koji je u najvišem rangu takmičenja, oko osam miliona dinara, a najmanje seoskim stonoteniskim klubovima, po 30 hiljada dinara.

Veće

Opštinsko veće je donelo i odluku o raspisivanju više javnih konkursa namenjenih udruženjima građana. Ona društva koja se bave kulturom mogu da računaju na pet miliona i 800 hiljada i to kulturno umetnička društva na 2,2 miliona, verske zajednice 800 hiljada, dok će udruženjima u kulturi od ukupne sume pripasti 2,8 miliona dinara. Za udruženja nacionalnih manjina konkursom je predviđeno 500 hiljada dinara, a za društva u sferi socio-humanitarnih delatnosti 2,8 miliona dinara. Kod javnog konkursa za realizaciju programa udruženja građana u oblasti zaštite životne sredine, ekologije, lova i ostalih oblasti došlo je do povećanja sredstava i na raspolaganju će biti 3,3 miliona dinara. Ukupno u 2020. godini, ako se ostvari plan, za nevladine organizacije u pomenutim oblastima biće opredeljeno 12,4 miliona budžetskih sredstava.

Rok za podnošenje prijava na ovim konkursima je 20. januar 2020. godine, a potrebni obrasci mogu se preuzeti i putem zvaničnog sajta Opštine Aleksinac www.aleksinac.org od 30. decembra 2019. godine.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

thirteen + 17 =