Konferencija 12 - Vojkan Popovic

OO SNS: Podrška lokalne samouprave važna za biblioteku

Tema današnje redovne konferencije za medije aleksinačkih naprednjaka bila je saradnja lokalne samouprave sa Bibliotekom „Vuk Karadžić” i rezultatima ove ustanove značajne za kulturni život grada i cele opštine. Direktor biblioteke Vojkan Popović je rekao da je korisnicima na raspolaganju književni fond od 95 hiljada knjiga i da se dvaput godišnje, juna i krajem godine, nabavljaju najnoviji naslovi iz oblasti književnosti i stručne literature.

Popović se osvrnuo i na saradnju sa lokalnom samoupravom koju je ocenio kao veoma uspešnu, kvalitetnu i na zavidnom nivou. Jedno od ovogodišnjih dostignuća ustanove je i uspostavljena saradnja sa sličnim ustanovama u Srbiji i Republici Srpskoj.

‒ Mi smo uspostavili saradnju sa bibliotekom u Bileći ‘Vladimir Garašanin’ i donirali 100 knjiga. Bili smo njihovi gosti i dogovorili se da nas posete u toku maja meseca iduće godine. Sa bibliotekom iz Novog Sada uspostavili smo jedan oblik saradnje i u narednom periodu, nadam se do kraja godine, realizovaćemo monografiju o Kosti Taušanoviću ‒ objasnio je prvi čovek aleksinačke biblioteke. 

Direktor Popović sa ponosom govori i o manifestaciji „Čitalići” koju organizuju u saradnji sa istoimenim udruženjem i nastavnicima.

‒ Evo već skoro devet godina, uspešno sprovodimo akciju na popularizaciji knjige kod najmlađih učenika od prvog do osmog razreda i u ustanovi Lipovac smo krajem avgusta organizovali forum gde smo objavili novu temu koja će biti interesantna za najmlađe i gde su nas posetili svi koordinatori iz okruga. 

On je najavio učešće aleksinačke biblioteke na sajmu „Bibliobusa” u Kladovu, koji je pod pokroviteljstvom resornog ministarstva. Aleksinački mini autobus koji sa knjigama obilazi naselja van grada je jedan od retkih u našoj zemlji.

‒ Da napomenem da ih u Srbiji ima četiri. Za razliku od nas u Hrvatskoj ih ima oko 17, najviše ih je u Velikoj Britaniji i Holandiji ‒ konstatuje Popović i očekuje uspešnu prezentaciju početkom oktobra u Kladovu, gde se održava skup. 

A pre toga, Popović je pozvao sugrađane na „Dane Tihomira Đorđevića”, od 19. do 27. septembra, u okviru kojih će, u organizaciji biblioteke, biti priređena izložba fotografija Vladimira Đorđevića. Direktor poručuje da će imati i interesantan prikaz, koji je rađen pre dve godine, kada su uspeli da prikupe nematerijalno kulturno nasleđe u vezi sa vodenicama Nišavskog okruga.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × two =