Obuka za ekonomsko osnaživanje žena

Proteklog vikenda održana je trodnevna obuka za 15 žena sa sela aleksinačke opštine u cilju njihovog ekonomskog osnaživanja. Obuka je deo projekta „Žene u fokusu” koji realizuje Komisija za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti opštine Aleksinac uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women). Projekat se finansira sredstvima Evropske unije.

– Ova obuka je od velikog značaja za naše polaznice, članice seoskih udruženja žena iz naše opštine jer su one do sada bile nedovoljno informisane o izvorima finansiranja koji bi omogućili njihovo ekonomsko osnaživanje. Očekujemo da će nakon ovog ali i narednog seminara biti povećan stepen njihovog znanja u pisanju projekata sa kojima bi mogle da konkurišu i da se ekonomski osnaže, bilo individualno ili kao organizovana grupa – kaže predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti opštine Aleksinac, Danijela Pavlović. Ona najavljuje još jednu obuku čija tema zavisi od rezultata istraživanja koje se sprovodi u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i od realno iskazanih potreba žena.

U okviru trogodišnjeg projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti u Srbiji” (mart 2018 – februar 2021.) planirano je da se unapredi položaj žena i podrže lokalne zajednice u ispunjavanju svojih obaveza prema rodnoj ravnopravnosti, a opština Aleksinac je jedna od osam lokalnih samouprava čiji je projekat prošao na konkursu. Pored ekonomskog osnaživanja žena na selu, finansiraju se i programske oblasti: žene na tržištu rada i žensko preduzetništvo.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen − 15 =