Обука за економско оснаживање жена

Протеклог викенда одржана је тродневна обука за 15 жена са села алексиначке општине у циљу њиховог економског оснаживања. Обука је део пројекта „Жене у фокусу” који реализује Комисија за родну равноправност и једнаке могућности општине Алексинац уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women). Пројекат се финансира средствима Европске уније.

– Ова обука је од великог значаја за наше полазнице, чланице сеоских удружења жена из наше општине јер су оне до сада биле недовољно информисане о изворима финансирања који би омогућили њихово економско оснаживање. Очекујемо да ће након овог али и наредног семинара бити повећан степен њиховог знања у писању пројеката са којима би могле да конкуришу и да се економски оснаже, било индивидуално или као организована група – каже председница Комисије за родну равноправност и једнаке могућности општине Алексинац, Данијела Павловић. Она најављује још једну обуку чија тема зависи од резултата истраживања које се спроводи у сарадњи са Националном службом за запошљавање и од реално исказаних потреба жена.

У оквиру трогодишњег пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности у Србији” (март 2018 – фебруар 2021.) планирано је да се унапреди положај жена и подрже локалне заједнице у испуњавању својих обавеза према родној равноправности, а општина Алексинац је једна од осам локалних самоуправа чији је пројекат прошао на конкурсу. Поред економског оснаживања жена на селу, финансирају се и програмске области: жене на тржишту рада и женско предузетништво.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 3 =