Projekat RELOF 2

Obuka za bolji nadzor lokalnih finansija

Reforma lokalnih finansija je bila tema današnjeg sastanka u sali opštine Aleksinac kojem su, pored predavača, prisustvovali i predstavnici lokalnih samouprava Aleksinca, Ražanja i Sokobanje i javnih preduzeća i ustanova. Projekat „Reforma lokalnih finansija II” u Srbiji (RELOF 2) se sprovodi uz finansijsku podršku Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO). Projekat je počeo 1. februara ove godine i u dve faze trajaće do 31. januara 2023.

U okviru projekta predviđene su aktivnosti na uvođenju i unapređenju sistema finansijskog upravljanja i kontrole na lokalnom nivou, zatim unapređenja interne revizije, kao i sistemskog nadzora nad radom lokalnih javnih preduzeća, odnosno praćenja i kontrole njihovog fiskalnog rizika.

‒ Osim ovog uspostavljanja finansijskog upravljanja i kontrole, u sklopu projekta radiće se na unapređenju kapaciteta lokalne samouprave da nadzire lokalna javna preduzeća, ali i na unapređenju kapaciteta tih lokalnih javnih preduzeća da na bolji način izveštavaju i lokalnu samoupravu i Ministarstvo privrede i da putem jednog softvera koji se razvija zajedno sa Ministarstvom privrede unaprede svoje poslovanje – kaže Ivana Teodorović, rukovodilac komponente za sistem finansijskog upravljanja i kontrole. 

Projekat RELOF 2

Ona dodaje da nisu sve opštine koje su aplicirale dobile finansijsku podršku, a da je opština Aleksinac podržan u dve komponente.

‒ Mi smo negde prepoznali da vi imate kapacitete da iznesete taj projekat s jedne strane, a sa druge strane da zaista vredi uložiti da poboljšamo vaše kapacitete u obe komponente jer su opštine Aleksinac, Ražanj i Sokobanja prepoznate kao nosioci nekih novih stvari i uvek kada se nešto novo uvodi uvek su spremne da učestvuju u takvim aktivnostima – dodaje Teodorović. 

Kako je navedeno u obrazloženju projekta, uspostavljanje sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK) je zakonska obaveza korisnika javnih sredstava Republike Srbije i ujedno preduslov za zatvaranje poglavlja 32 u pristupanju Evropskoj Uniji.

Na sastanku je još govorila i Nina Blečić, ekspert za internu finansijsku kontrolu u javnom sektoru.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 + nine =