Projekat RELOF 2

Обука за бољи надзор локалних финансија

Реформа локалних финансија је била тема данашњег састанка у сали општине Алексинац којем су, поред предавача, присуствовали и представници локалних самоуправа Алексинца, Ражања и Сокобање и јавних предузећа и установа. Пројекат „Реформа локалних финансија II” у Србији (РЕЛОФ 2) се спроводи уз финансијску подршку Швајцарског секретаријата за економске послове (SECO). Пројекат је почео 1. фебруара ове године и у две фазе трајаће до 31. јануара 2023.

У оквиру пројекта предвиђене су активности на увођењу и унапређењу система финансијског управљања и контроле на локалном нивоу, затим унапређења интерне ревизије, као и системског надзора над радом локалних јавних предузећа, односно праћења и контроле њиховог фискалног ризика.

‒ Осим овог успостављања финансијског управљања и контроле, у склопу пројекта радиће се на унапређењу капацитета локалне самоуправе да надзире локална јавна предузећа, али и на унапређењу капацитета тих локалних јавних предузећа да на бољи начин извештавају и локалну самоуправу и Министарство привреде и да путем једног софтвера који се развија заједно са Министарством привреде унапреде своје пословање – каже Ивана Теодоровић, руководилац компоненте за систем финансијског управљања и контроле. 

Projekat RELOF 2

Она додаје да нису све општине које су аплицирале добиле финансијску подршку, а да је општина Алексинац подржан у две компоненте.

‒ Ми смо негде препознали да ви имате капацитете да изнесете тај пројекат с једне стране, а са друге стране да заиста вреди уложити да побољшамо ваше капацитете у обе компоненте јер су општине Алексинац, Ражањ и Сокобања препознате као носиоци неких нових ствари и увек када се нешто ново уводи увек су спремне да учествују у таквим активностима – додаје Теодоровић. 

Како је наведено у образложењу пројекта, успостављање система финансијског управљања и контроле (ФУК) је законска обавеза корисника јавних средстава Републике Србије и уједно предуслов за затварање поглавља 32 у приступању Европској Унији.

На састанку је још говорила и Нина Блечић, експерт за интерну финансијску контролу у јавном сектору.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + 3 =