Pokladna maska

Obeležavanje poklada uz izbor naj maske

Aleksinčanima koji obeležavaju Bele poklade na uglu Brđakove ulice, ove godine pridružiće se Centar za kulturu i umetnost i Zavičajni muzej. „Ole”, „olalilije”, „divlja svadba” ili „komendija” koja predstavlja maskiranu povorku ljudi nekada je bila neizostavni deo obreda Bele nedelje. Danas se u pojedinim delovima opštine održavaju tek da stari običaji ne bi bili zaboravljeni. Iz tog razloga su i kulturni poslenici Aleksinca rešili da, kako kažu, doprinesu očuvanju nematerijalnog kulturnog blaga.

U Aleksincu ovaj praznik tradicionalno obeležava grupa građana već nekoliko godina na uglu Brđakove ulice tako što se okupljaju u popodnevnim časovima, pale vatru kao što je svojstveno ovom prazniku, preskaču, mažu se crnilom i očekuju dolazak proleća odnosno jure zle duhove. Mi ćemo se pridružiti ovoj akciji u tom smislu što ćemo organizovati izbor najbolje maske, odnosno najautentičnije, najorginalnije, pravljene po obrascu naših predaka – kaže Maja Radoman Cvetićanin, direktorka CKU.

Takmičarska maska mora biti izrađena od prirodnih materijala, kaže naša sagovornica.

I što ružnija da bi mogla da otera sve one koji nam žele zlo – dodaje Radoman Cvetićanin i poziva sve građane da u 16 sati, u nedelju 10. marta budu na uglu Brđakove ulice u Aleksincu.

Nakon maskiranja i paljenja vatre, u narodu poznatije kao karaveštica, svako ide svojoj kući da „pokladuje”. To je i završni čin Bele nedelje, koji podrazumeva da se za večeru pripremi kokoš, kao i kuvana jaja za svakog ukućanina i jedno za običaj „lamkanja”. Dan nakon Bele nedelje je Čisti ponedeljak, kojim počinje veliki, vaskršnji post.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × five =