Pokladna maska

Обележавање поклада уз избор нај маске

Алексинчанима који обележавају Беле покладе на углу Брђакове улице, ове године придружиће се Центар за културу и уметност и Завичајни музеј. „Оле”, „олалилије”, „дивља свадба” или „комендија” која представља маскирану поворку људи некада је била неизоставни део обреда Беле недеље. Данас се у појединим деловима општине одржавају тек да стари обичаји не би били заборављени. Из тог разлога су и културни посленици Алексинца решили да, како кажу, допринесу очувању нематеријалног културног блага.

У Алексинцу овај празник традиционално обележава група грађана већ неколико година на углу Брђакове улице тако што се окупљају у поподневним часовима, пале ватру као што је својствено овом празнику, прескачу, мажу се црнилом и очекују долазак пролећа односно јуре зле духове. Ми ћемо се придружити овој акцији у том смислу што ћемо организовати избор најбоље маске, односно најаутентичније, најоргиналније, прављене по обрасцу наших предака – каже Маја Радоман Цветићанин, директорка ЦКУ.

Такмичарска маска мора бити израђена од природних материјала, каже наша саговорница.

И што ружнија да би могла да отера све оне који нам желе зло – додаје Радоман Цветићанин и позива све грађане да у 16 сати, у недељу 10. марта буду на углу Брђакове улице у Алексинцу.

Након маскирања и паљења ватре, у народу познатије као каравештица, свако иде својој кући да „покладује”. То је и завршни чин Беле недеље, који подразумева да се за вечеру припреми кокош, као и кувана јаја за сваког укућанина и једно за обичај „ламкања”. Дан након Беле недеље је Чисти понедељак, којим почиње велики, васкршњи пост.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 2 =