stradanje

Obeležavanje dvadesete godišnjice bombardovanja

U Aleksincu će u nedelju 24. marta biti obeležena 20. godišnjica početka bombardovanja na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Ovaj datum obeležiće Unija boraca narodnooslobodilačkih ratova, a ceremonija će početi u 10 sati polaganjem cveća na spomenik NATO žrtvama u ulici Dušana Trivunca.

‒ Pre dvadeset godina počelo je besomučno bombardovanje jedne male zemlje i jednog ponosnog naroda od strane NATO moćnika. Nakon prigodne komemorativne svečanosti i polaganja venaca u Aleksincu, naša delegacija i predstavnici još nekoliko patriotskih nevladinih organizacija obići će i spomenik u Gornjem Adrovcu civilima koje su Bugarski okupatori streljali februara i marta 1917. Streljanje je izvršeno kao odmazda za Toplički ustanak, a streljani su stanovnici Gornjeg Adrovca, Gredetina i Donjeg Suhotna – kaže Mića Milojević, sekretar Udruženja boraca nardnooslobodilačkih ratova. 

Komemorativna svečanost biće završena posetom porodici poginulog vojnika Bojana Cvetanovića iz Donje Peščanice, koji je stradao 1999. godine u blizini Uroševca za vreme služenja redovnog vojnog roka. Polaganju venaca ispred spomen-ploče na Domu kulture u Donjoj Peščanici, prisustvovaće i delegacija garnizona vojske iz Valjeva čiji je Bojan bio pripadnik u momentu pogibije.

U sklopu obeležavanja godišnjice bombardovanja, članovi Kluba dobrovoljnih davalaca krvi iz Aleksinca, sutradan, u ponedeljak 25. marta, posetiće spomen-sobu Vojske Srbije u Nišu, koji je ove godine domaćin centralne ceremonije godišnjice bombardovanja. Obilasku spomen-sobe Kopnene vojske prisustvovaće i komandant ove jedinice general Milosav Simović.

Odbor za obeležavanje istorijskih događaja, godišnjica i jubileja opštine Aleksinac, 5. aprila zvanično će obeležiti 20. godišnjicu bombardovanja Aleksinca, kada je poginulo 11, a povređeno 50 građana.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nine + 2 =