Veće

Novo smanjenje broja radnika u Opštinskoj upravi

Najnovijom izmenom i dopunom pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, usvojenom na današnjoj sednici Opštinskog veća opštine Aleksinac, nastavljen je trend smanjenja broja zaposlenih u Opštinskoj upravi. Nakon najnovijih promena, broj sistematizovanih radnih mesta smanjen je sa 135 na 125 mesta.

Prema rečima načelnika Opštinske uprave Dejana Miloševića, zbog zakonskih i drugih promena i sistematizacije radnih mesta nestaće zanimanja poput domara i higijeničara. Najverovatnije će ove poslove ubuduće obavljati specijalizovane agencije.

Od pitanja koja su u nadležnosti opštinske vlade, većnici su razmatrali i tromesečne izvode o realizaciji godišnjeg programa poslovanja javnih preduzeća. „Komunalne uslugeˮ su nakon utvrđivanja izveštaja za treći kvartal, došle i do podatka za prvih devet meseci ove godine, tokom kojih je ostvaren dobit od šest miliona dinara. Komunalci nisu u potpunosti ostvarili planirane prihode, već u iznosu od 90 odsto, ali su im i rashodi manji, 74 odsto od planiranih. Ovom prilikom čuli su se i podaci o niskim platama koje destimulativno utiču na rad, jer skoro 70 odsto zaposlenih imaju primanja u visini minimalne cene rada.

Veće

U istom periodu Javno preduzeće za puteve i stambeno komunalnu delatnost je zabeležilo pozitivno poslovanje i dobit od preko sedam miliona dinara. U prvih devet meseci putari su prihodovali 78 miliona 331 hiljadu dinara, što je skoro 89 odsto od plana, a potrošili su 71 milion 289 hiljada dinara što je približno 82 odsto od plana.

Veće je usvojilo zaključak o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra za nepokretnosti na osnovu kojih se utvrđuje porez na imovinu za 2020. godinu. Ovim zaključkom osnovice za oporezivanje u narednoj godini uglavnom su ostale iste kao i u 2019. godini, pa građani ne bi trebalo da očekuju značajnije promene u visini poreza u ovoj oblasti.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × 5 =