CK

Novine otežale distribuciju krvi

Povodom 8. maja – Međunarodnog dana Crvenog krsta i Nedelje Crvenog krsta, koja je počela danas i traje do 15. maja, jutros je u zdanju Skupštine opštine priređen tradicionalni prijem za predstavnike aleksinačkog Crvenog krsta. Goste je primio načelnik Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti Opštinske uprave Dragan Jovanović koji je istakao dobru saradnju sa ovom humanitarnom organizacijom.

U razgovoru je dominirala tema o novom Zakonu o transfuziološkoj službi kojim je ukinuto davanje krvi u bolnicama i ovaj posao poveren, kada je o ovom delu Srbije reč, niškom Zavodu za transfuziju krvi.

‒ U prošloj godini prikupljeno je znatno manje krvi u odnosu na 2017. godinu, kada su dobrovoljni davaoci krvi mogli da krv daju u aleksinačkoj bolnici. Prikupljeno je 1.344 jedinica krvi, što je za 20 odsto ili za oko 300 jedinica krvi manje u odnosu na pretprošlu godinu ‒ rekao je sekretar Crvenog krsta, Milan Terzić, dodajući da je lane u aleksinačkoj opštini realizovan pilot-projekat o Zakonu o transfuziološkoj službi. 

Prijem kod Vidica

Delegaciju Crvenog krsta u kojoj su, osim Terzića, bili i predsednica i potpredsednik Upravnog odbora ove humanitarne organizacije, Veliborka Milić i Milan Milenković, primio je i direktor Opšte bolnice dr Goran Vidić. I direktor ove aleksinačke zdravstvene ustanove naglasio je da nije zadovoljan izmenama u transfuziološkoj službi, odnosno centralizacijom banke krvi.

‒ Od jedne ustanove koja je mogla drugima da daje krv, sada se povremeno desi da i mi ostanemo bez zaliha, ali opet nemamo toliki problem koliki imaju druge ustanove – rekao je dr Vidić, dodajući da problem nije samo u količini prikupljene krvi već u načinu njenog distribuiranja. 

Predstavnici Crvenog krsta posetili su i direktora Doma zdravlja, dr Rodoljuba Živadinovića sa kojim je potpisan Sporazum o sprovođenju minimalnih aktivnosti iz oblasti preventivne zdravstvene zaštite. Potpisivanjem ovog dokumenta zvanično je formalizovana dosadašnja uspešna saradnja između CK i Doma zdravlja.

Terzic i Zivadinovic

‒ Sporazumom unapređujemo saradnju na korist svih građana naše opštine. To se odnosi na unapređenje nivoa znanja stanovništva, pre svega mladih, po pitanju raznih bolesti, očuvanja zdravlja, higijene i sl. Naravno, naša saradnja će biti fokusirana na ona najčešća oboljenja, a to su polno prenosive bolesti, bolesti prljavih ruku (kako ih mi često nazivamo), narkomanija i tako dalje. Generalno, radićemo na realizaciji i drugih aktivnosti koje idu u korist građana opštine Aleksinac i koje ispunjavaju naša osnovna načela zbog kojih su i Crveni krst i Dom zdravlja osnovani ‒ rekao je dr Živadinović. 

U okviru obeležavanje Nedelje Crvenog krsta, u subotu, 11. maja, u Domu kulture biće organizovana akcija prikupljana krvi. Osim Crvenog krsta i Zavoda za transfuziju krvi koji su organizatori, u akciju je kao partner uključen i Klub dobrovoljnih davalaca krvi „Humano srce”.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen + five =