CK

Новине отежале дистрибуцију крви

Поводом 8. маја – Међународног дана Црвеног крста и Недеље Црвеног крста, која је почела данас и траје до 15. маја, јутрос је у здању Скупштине општине приређен традиционални пријем за представнике алексиначког Црвеног крста. Госте је примио начелник Одељења за општу управу и друштвене делатности Општинске управе Драган Јовановић који је истакао добру сарадњу са овом хуманитарном организацијом.

У разговору је доминирала тема о новом Закону о трансфузиолошкој служби којим је укинуто давање крви у болницама и овај посао поверен, када је о овом делу Србије реч, нишком Заводу за трансфузију крви.

‒ У прошлој години прикупљено је знатно мање крви у односу на 2017. годину, када су добровољни даваоци крви могли да крв дају у алексиначкој болници. Прикупљено је 1.344 јединица крви, што је за 20 одсто или за око 300 јединица крви мање у односу на претпрошлу годину ‒ рекао је секретар Црвеног крста, Милан Терзић, додајући да је лане у алексиначкој општини реализован пилот-пројекат о Закону о трансфузиолошкој служби. 

Prijem kod Vidica

Делегацију Црвеног крста у којој су, осим Терзића, били и председница и потпредседник Управног одбора ове хуманитарне организације, Велиборка Милић и Милан Миленковић, примио је и директор Опште болнице др Горан Видић. И директор ове алексиначке здравствене установе нагласио је да није задовољан изменама у трансфузиолошкој служби, односно централизацијом банке крви.

‒ Од једне установе која је могла другима да даје крв, сада се повремено деси да и ми останемо без залиха, али опет немамо толики проблем колики имају друге установе – рекао је др Видић, додајући да проблем није само у количини прикупљене крви већ у начину њеног дистрибуирања. 

Представници Црвеног крста посетили су и директора Дома здравља, др Родољуба Живадиновића са којим је потписан Споразум о спровођењу минималних активности из области превентивне здравствене заштите. Потписивањем овог документа званично је формализована досадашња успешна сарадња између ЦК и Дома здравља.

Terzic i Zivadinovic

‒ Споразумом унапређујемо сарадњу на корист свих грађана наше општине. То се односи на унапређење нивоа знања становништва, пре свега младих, по питању разних болести, очувања здравља, хигијене и сл. Наравно, наша сарадња ће бити фокусирана на она најчешћа обољења, а то су полно преносиве болести, болести прљавих руку (како их ми често називамо), наркоманија и тако даље. Генерално, радићемо на реализацији и других активности које иду у корист грађана општине Алексинац и које испуњавају наша основна начела због којих су и Црвени крст и Дом здравља основани ‒ рекао је др Живадиновић. 

У оквиру обележавање Недеље Црвеног крста, у суботу, 11. маја, у Дому културе биће организована акција прикупљана крви. Осим Црвеног крста и Завода за трансфузију крви који су организатори, у акцију је као партнер укључен и Клуб добровољних давалаца крви „Хумано срце”.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − eight =