Neprijatelji srca su pušenje, loša ishrana i fizička neaktivnost

U okviru akcije obeležavanja Svetskog dana srca besplatne preventivne preglede obavilo je preko 200 građana Aleksinca. Ovu trosatnu akciju na platou ispred Doma kulture organizovali su Dom zdravlja i Crveni krst Aleksinac, a zainteresovani su mogli da izmere pritisak i provere šećer u krvi.

Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine sa ciljem da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti, a ovogodišnji slogan akcije je „Budi heroj svog srca”.

Svake godine u svetu 17,9 miliona ljudi umre od posledica bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 85% prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika (pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost). Prema podacima Populacionog registra za akutni koronarni sindrom, od bolesti srca i krvnih sudova (KVB) tokom 2017. godine u Srbiji je umrlo 53.668 osoba. Bolesti srca i krvnih sudova, sa učešćem od 51,7% u svim uzrocima smrti, vodeći su uzrok umiranja u Srbiji.

 

Jedan komentar

  1. Gde je malo više detalja o ovome? Neki kratki intervju sa doktorom o tome, recimo, šta se podrazumeva pod zdravom ishranom…

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eight − 7 =