Непријатељи срца су пушење, лоша исхрана и физичка неактивност

У оквиру акције обележавања Светског дана срца бесплатне превентивне прегледе обавило је преко 200 грађана Алексинца. Ову тросатну акцију на платоу испред Дома културе организовали су Дом здравља и Црвени крст Алексинац, а заинтересовани су могли да измере притисак и провере шећер у крви.

Светски дан срца је установљен 2000. године са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти, а овогодишњи слоган акције је „Буди херој свог срца”.

Сваке године у свету 17,9 милиона људи умре од последица болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 85% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност). Према подацима Популационог регистра за акутни коронарни синдром, од болести срца и крвних судова (KВБ) током 2017. године у Србији је умрло 53.668 особа. Болести срца и крвних судова, са учешћем од 51,7% у свим узроцима смрти, водећи су узрок умирања у Србији.

 

Један коментар

  1. Gde je malo više detalja o ovome? Neki kratki intervju sa doktorom o tome, recimo, šta se podrazumeva pod zdravom ishranom…

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 1 =