Nema više bezimenih ulica i kuća bez brojeva

Na poslednjoj sednici lokalne skupštine odbornici su usvojili Odluku o utvrđivanju i označavanju naziva naseljenih mesta, određivanju i obeležavanju naziva ulica i trgova. Razlog za donošenje ove odluke je obaveza lokalnih samouprava da nakon dostavljenog elaborata uličnih sistema od strane Katastra, dodele nazive ulicama i izvrše potrebno označavanje i obeležavanje u skladu sa Uredbom o adresnom registru.

– Privodimo kraju jedan obiman posao. Na teritoriji aleksinačke opštine nazive će dobiti oko 500 ulica. Primera radi, u Aleksincu pored postojećih 150, imena će dobiti još 36 ulica, u Žitkovcu je registrovano 20 ulica sa imenima, a još 25 je dobilo nazive. Imamo i slučajeve da veća naselja poput Moravca i Nozrine do sada nisu imala nijednu imenovanu ulicu i sada će njihove ulice prvi put zvanično dobiti ime – kaže sekretar SO Aleksinac Dragan Milojević.

On napominje da se očekuje da ovih dana još deset naselja dostavi predloge za nazive svojih ulica. Inače, lokalna samouprava je mesnim zajednicama ponudila stotinak predloga za nazive ulica mada su i meštani sami mogli da predlože imena uzimajući u obzir zaslužne ličnosti iz njihovog kraja, istorijske ličnosti, značajne događaje i datume iz istorije, nauke i kulture kao i toponime.

Iako je ovo bila prilika da se promene dosadašnji nazivi nekih ulica, Milojević nam je potvrdio da takvih zahteva nije bilo.

Osim što će ulice i trgovi u naseljenim mestima na teritoriji opštine Aleksinac imati određeni naziv,tako će i stambeni i poslovni objekti upisani u katastar nepokretnosti morati da imaju kućni broj.

Sve pristigle predloge razmatraće Komisija za davanje naziva ulica nakon čega će biti napravljen nacrt Odluke o utvrđivanju naziva ulica i trgova koja će se naći pred članovima Opštinskog veća i odbornicima lokalne skupštine.

Naslovna fotografija preuzeta sa Fejsbuk stranice: Aleksinac večiti grad

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

11 − 11 =