Pijaca

Najviše se pazari suvo voće

Prema tradiciji, bogata trpeza je sastavni deo praznovanja Badnjeg dana i Božića. Svi oni koji još nisu stigli da kupe potrebne namirnice mogu da se prepuste ponudi aleksinačke Zelene pijace. Kako je danas poslednji dan Božićnog posta, suvo i sveže voće je nezaobilazni deo posnog obeda. To je najverovatnije i razlog zašto za suvim šljivama, orasima i smokvama vlada veliko interesovanje kupaca.

Na pijaci se suve šljive mogu pazariti po ceni od 250 do 300 dinara u zavisnosti da li su sa košticom ili bez, dok za kilogram oraha treba izdvojiti 500-600 dinara. Jabuke koštaju od 50 do 70 dinara, cena mandarina je od 150 do 200, dok su narandže 100 dinara.

Badnji dan

Pasulj je 300 dinara, a danas na pijaci vlada veliko interesovanje i za bobom čija se cena kreće od 300 do 350 dinara za kilogram. Kiseli kupus je od 80 do 100 dinara, dok je sveži 30. Krompir je 50, a šargarepa 80 dinara, zelena salata 20, a kilogram belog luka 500 dinara. Na tezgama se još može naći sveža paprika i njena cena je 200 dinara po kilogramu, dok komad sveže ljute papričice staje 10 dinara.

Ponuda pijace juče i danas bogata je i za jedan novi artikl. Ko god nije stigao da ode van grada, badnjak može nabaviti po ceni od 50 do 100 dinara, u zavisnosti od veličine i aranžmana.

Međutim, i pored solidne ponude, prodavci na pijaci nisu baš zadovoljni pazarom, jer je ove godine primetan manji broj kupaca. Ipak, velike su gužve u marketima gde je ponda slična.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × three =