Kajsija

Mraz uzeo danak u voću

Varljivo vreme i netipične temperature za ovo doba godine odnele su svoj danak u voću. Nakon mrazeva i snega vidljiva su oštećenja kod pojedinih voćnih vrsta.

− Kajsija je preko 95 % promrzla, jer je bila u punom cvetu, a mraz je bio minus dva-tri stepena. Što se tiče ostalih voćnih vrsta kao što su kruške, šljive i jabuke, kod njih nije došlo do promrzavanja − kaže dr Dragoslav Cvetković, univerzitetski profesor u penziji nakon obilaska svog voćnjaka. 

Dr Cvetković preporučuje svima koji nisu mogli da obave prskanje, da za to iskoriste najavljeno lepo vreme u naradnom periodu, a trebalo bi da izvrše i prihranu voća kada počne cvetanje.

− Tu isključivo treba vršiti prihranu KAN-om, ne raditi ništa na bazi ureje, jer KAN sadrži krečnjak u sebi. Tako se voće na neki način regeneriše od ovih mrazeva, jer ovo je čist stres za voćku− savetuje dr Cvetković. 

Ukoliko ne bude novih mrazeva drugo voće, osim kajsije i breskve, neće pretrpeti štetu, jer su njihovi pupoljci još uvek zatvoreni u zimskom snu.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

12 − eight =