Školica

Mali glumci zadivili publiku: Prvi put na sceni smelo i razdragano

Nakon četvoromesečnih vežbi i priprema, najmlađi glumci Školice glume „Tetara 91” sinoć su izašli na scenu i pred svojim roditeljima, rođacima, bakama i dekama, ali i ostalim velikim i malim posetiocima pokazali odlično glumačko umeće i pružili pravi pozorišni užitak. Pred prepunim parterom velike sale Doma kulture maleni glumci izveli su komad „Bajke za velike i male” u režiji Alekse Tokića, koji je za svoju glumačku ekipu uradio adaptaciju nekoliko poznatih bajki. I svih šesnaestoro mališana, koji su se našli u ulozi Snežane, patuljaka, kraljevića, zle kraljice, dvorskih dama, kralja, ali i naratora ozbiljno je prihvatilo svoje zadatke, pa je predstava održala kontinuitet, a male glumce, koji kao da već imaju iskustva na sceni, nisu zbunili ni škljocanje fotoaparata ni svetlost mobilnih telefona koja je dopirala iz publike.

Školica

I reditelj Aleksa Tokić, koji je uradio odličnu adaptaciju i podelu uloga, kaže da je prezadovoljan glumom mališana, koji su, pre svega, uživali na sceni.

̶ Deca su divna kao i uvek i baš volim kada se naš trud i rad ovako lepo nagrade aplauzom i kada sve prođe kako treba. Predstava je u stvari rezultat rada koji je imao nekoliko faza. Prva faza su vežbe u prostoru, improvizacije, impostacije glasa, dikcije, svih nekih stvari koje su potrebne da bi se pozorišni lik, čak i za ovako mali uzrast, odradio koliko je moguće profesionalno. Zatim prelazimo na odabir teksta i na čitajuće probe koje traju oko dvadesetak dana, a pošto su oni mladi i bistri oni vrlo brzo nauče taj tekst napamet i krećemo sa probama na sceni, to radimo oko dva meseca i sav taj proces traje oko četiri meseca i rezultira na kraju premijerom – objašnjava naš sagovornik. 

Školica

On ističe da je u radu sa decom najvažniji pristup i da se zapravo treba prepustiti njihovoj razdraganosti.

̶ Vidim da oni uživaju i meni je to najvažnije. Sa decom samo treba biti iskren i pažljiv i prepustiti se toj njihovoj igri koja mene oplemenjuje, tako da stvarno radim sa uživanjem – dodaje Tokić. 

 

Kao prosvetni radnik, naš sagovornik ističe da je pohađanje ovakvih glumačkih radionica značajno za razvoj dece, koja na ovaj način stiču samopouzdanje, slobodu da bez stida izraze emocije, stavove, misli i da hrabro istupaju, ne samo na sceni, nego i u životu.

Školica

̶ Znam decu koja su bila prilično stidljiva, da ne kažem introvertna, i sa velikim podozrenjem su došli roditelji zabrinuti da li će oni to moći, ali upravo kroz te radionice, igre i kroz te prve faze kada ih ja oslobađam i učim šta je to javno nastupanje oni se prepuste, neko pre, neko kasnije i to je rezultat. 

Nove grupe Školice glume, kao i do sada, biće oformljene početkom oktobra meseca, a naš sagovornik kaže da često, kada prerastu mlađu, deca prelaze u stariju grupu, dok su neki od polaznika školice već zaigrali i na velikoj sceni.

Više fotografija na fejsbuk stranici Radio Aleksinca 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 + 14 =