Školica

Мали глумци задивили публику: Први пут на сцени смело и раздрагано

Након четворомесечних вежби и припрема, најмлађи глумци Школице глуме „Тетара 91” синоћ су изашли на сцену и пред својим родитељима, рођацима, бакама и декама, али и осталим великим и малим посетиоцима показали одлично глумачко умеће и пружили прави позоришни ужитак. Пред препуним партером велике сале Дома културе малени глумци извели су комад „Бајке за велике и мале” у режији Алексе Токића, који је за своју глумачку екипу урадио адаптацију неколико познатих бајки. И свих шеснаесторо малишана, који су се нашли у улози Снежане, патуљака, краљевића, зле краљице, дворских дама, краља, али и наратора озбиљно је прихватило своје задатке, па је представа одржала континуитет, а мале глумце, који као да већ имају искуства на сцени, нису збунили ни шкљоцање фотоапарата ни светлост мобилних телефона која је допирала из публике.

Školica

И редитељ Алекса Токић, који је урадио одличну адаптацију и поделу улога, каже да је презадовољан глумом малишана, који су, пре свега, уживали на сцени.

̶ Деца су дивна као и увек и баш волим када се наш труд и рад овако лепо награде аплаузом и када све прође како треба. Представа је у ствари резултат рада који је имао неколико фаза. Прва фаза су вежбе у простору, импровизације, импостације гласа, дикције, свих неких ствари које су потребне да би се позоришни лик, чак и за овако мали узраст, одрадио колико је могуће професионално. Затим прелазимо на одабир текста и на читајуће пробе које трају око двадесетак дана, а пошто су они млади и бистри они врло брзо науче тај текст напамет и крећемо са пробама на сцени, то радимо око два месеца и сав тај процес траје око четири месеца и резултира на крају премијером – објашњава наш саговорник. 

Školica

Он истиче да је у раду са децом најважнији приступ и да се заправо треба препустити њиховој раздраганости.

̶ Видим да они уживају и мени је то најважније. Са децом само треба бити искрен и пажљив и препустити се тој њиховој игри која мене оплемењује, тако да стварно радим са уживањем – додаје Токић. 

 

Као просветни радник, наш саговорник истиче да је похађање оваквих глумачких радионица значајно за развој деце, која на овај начин стичу самопоуздање, слободу да без стида изразе емоције, ставове, мисли и да храбро иступају, не само на сцени, него и у животу.

Školica

̶ Знам децу која су била прилично стидљива, да не кажем интровертна, и са великим подозрењем су дошли родитељи забринути да ли ће они то моћи, али управо кроз те радионице, игре и кроз те прве фазе када их ја ослобађам и учим шта је то јавно наступање они се препусте, неко пре, неко касније и то је резултат. 

Нове групе Школице глуме, као и до сада, биће оформљене почетком октобра месеца, а наш саговорник каже да често, када прерасту млађу, деца прелазе у старију групу, док су неки од полазника школице већ заиграли и на великој сцени.

Више фотографија на фејсбук страници Радио Алексинца 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + 3 =