Lokalni izbori: Dve liste potvrđene, u pripremi nekoliko novih

Izborne liste za predstojeće lokalne izbore podnosiće se najkasnije do 5. juna. Do sada su za izbor odbornika u Skupštini opštine Aleksinac potvrđene dve liste. U nadmetanju za poverenje građana, kada su u pitanju mesta u lokalnom parlamentu, pod rednim brojem jedan naći će se koaliciona izborna lista naprednjaka („Aleksandar Vučić – Za našu decu”), a pod dva koalicija koju predvode aleksinački socijalisti („Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma”).

Najverovatnije građanima naše opštine biće ponuđeno još nekoliko izbornih listi. Koliko će ih biti i ko će sve izaći na izbore jasnije će biti narednih dana.

Na lokalnim aleksinačkim izborima učestvovaće i Demokratska stranka Srbije, što nije iznenađenje pošto je zvanični stav ove političke opcije da se krene u izbornu trku na svim nivoima. Lider DSS u Aleksincu i jedan od najagilnijih opozicionih odbornika u dosadašnjem sazivu opštinskog parlamenta Ivan Dimić kaže da još nije odlučeno da li samostalno izlaze na lokalne izbore ili u koaliciji. Sigurno da na koalicine partnere iz prethodnog izbornog ciklusa ne mogu da računaju Demokratsku stranku, pošto je ona ostala kod odluke o bojkotu.

 

Sigurni učesnik izbora za odbornike u aleksinačkoj skupštini je i Stranka Rusa Srbije koju u Aleksincu predvodi Svetomir Milanović, inače odbornik u aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta. Po njegovim rečima, stranka samostalno učestvuje i ako je bilo određenih pregovora oko eventualne koalicije. Ona će poverenje građana tražiti kao partija manjina i sa izbornom listom od 14 kandidata.

Na lokalnim izborima u Aleksincu najverovatnije će se pojaviti i Ujedinjena seljačka stranka. Član Glavnog odbora stranke Momčilo Atanasković kaže da će se do kraja sedmice odlučiti da li će izborna lista biti samostalna ili koaliciona, pošto su razgovori u toku. On se požalio na otežano prikupljanje potpisa podrške za kandidature, pošto su retke mesne kancelarije na području opštine Aleksinac gde bi se eventualno mogli overavati potpisi. Zato građani moraju da izgube dosta vremena pri dolasku u zgradu Opštine radi podrške kandidaturama određene političke opcije. I u ovom slučaju izborna lista neće biti sa maksimalnim brojem kandidata.

Za sada se ne zna da li će ovogodišnji izbori za odbornike u Skupštini opštine Aleksinac proći bez radikala, što bi bilo veliko iznenađenje. Predsednik Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke u Aleksincu Goran Ilić nam je kazao da još nije odlučeno da li će da podnesu listu za lokalne izbore i da će situacija biti jasnija najverovatnije krajem nedelje.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty − 2 =