Lokalna skupština sa manjim brojem odbornika

Današnja sednica Opštinskog veća sa dnevnim redom od 50 tačaka započela je razmatranjem nacrta Statuta opštine Aleksinac. Ovaj dokument je pretrpeo izvesne promene među kojima su i one koje se tiču izbora u mesnim zajednicama i broja odbornika u lokalnoj skupštini.

predsednik Nenad Stanković‒ Izbori za mesne zajednice ubuduće će se sprovoditi na način na koji se sprovode opštinski i republički izbori. To podrazumeva biračka mesta, glasačke kutije, birački odbor, kandidovanje. Neće postojati cenzus, nego će u Savete ulaziti oni koji dobiju najviše glasova – rekao je predsednik opštine Nenad Stanković.

S obzirom na smanjenje broja stanovnika a time i broja birača na teritoriji opštine (trenutno je oko 41.000) Stanković je naveo da su se stvorili uslovi da se smanji i broj odbornika u lokalnoj skupštini. U sledećem sazivu skupština će imati 41 odbornika što će, kako je rekao, omogućiti bolji i efikasniji rad.

U nastavku sednice članovi veća su usvojili Izveštaj o ostvarenim prihodima i izvršenim rashodima budžeta za devet meseci ove godine kao i Odluke o poveravanju obavljanja poslova javnim komunalnim preduzećima i preduzeću za puteve i stambeno komunalnu delatnost.

Većnici su dali saglasnost i na Programe poslovanja i finansijske planove ovih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Skupština opštine. Usvojene su i odluke o cenama usluga komunalnih preduzeća i preduzeća za puteve, a kako je ovom prilikom rekao direktor „Komunalnih usluga” Budimir Marković, cene usluga ovog preduzeća se neće menjati u narednoj godini.

I na ovoj sednici prihvaćeni su predlozi za vansudska poravnanja sa građanima koje su ujeli psi lutalice. Ovog puta reč je o deset građana iz Aleksinca, Malog Drenovca, Bobovišta i Kormana.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × two =